Pokušajte i vi

Za sedam dana smršala i regulisala krvni pritisak: Iz ishrane je izbacila samo jednu namirnicu!

Dugo se borila sa srčanim bolestima i krvnim pritiskom, a onda je odlučila da izbaci iz ishrane ovu namrnicu
Fitnes & Nutricija
20:18h Autor:
Za sedam dana smršala i regulisala krvni pritisak: Iz ishrane je izbacila samo jednu namirnicu!
Foto: Thinkstock

Doktori neprestano upozoravaju da moramo biti pažljivi kada je unos soli u organizam u pitanju, a to se posebno odnosi na ljude sa povišenim krvnim pritiskom, srčanim bolestima i slično.

Ali, mislite li da je lako u potpunosti da izbacite so iz ishrane? Sigurno nije, a to je potvrdila i 33-godišnja majka dvoje male dece, Sarah Flečer iz Londona, koja je išla toliko daleko da je jela i hranu za bebe samo da ne bi konzumirala so.

Zabrinuta zbog zdravlja odlučila je da sprovede eksperiment i sedam dana da pokuša u potpunosti izbaciti so iz ishrane, ili je smanjiti na minimum, pri čemu je vodila dnevnik i beležila sve što jede kao i sve promene koje se događaju.

Jela je hranu za bebe, jaja, žitarice koje ne sadrže velike količine soli, voće, mlečne proizvode, nesoljeno meso i svašta drugo, piše Daily Mail.

Sprečava rak i dijabetes, pomaže kod mršavljenja: Za šta je sve dobra voda sa biberom? (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Evo što je na kraju nedelje zaključila:

"Divim se ljudima koji smanje unos šećera, soli ili masti. Moj pokušaj me gotovo bacio u očaj. Nakon sedam dana osećala sam se zdravije jer sam zbog ograničenja koje sam sebi nametnula jela uglavnom svežu hranu, voće i povrće.

Iznenadila sam se kad sam shvatila koliko soli sadrži moja uobičajna ishrana. Manje mi je nedostajala so u kuvanim jelima jer bi ih začinila čilijem i sličnim začinima koji bi poboljšali ukus.

Zahvaljujući ovom eksperimentu više baš ni ne kupujem pakovanu i konzerviranu hranu. Inače pazim kad su mi deca u pitanju, a o sebi nisam puno razmišljala.

Deci spremam zdravu hranu, a kad nama kupujem ne čitam deklaracije i ne razmišljam previše o tome koliko kvalitetno jedem, već koliko mi je jednostavno da to spremim.

Ubuduće ću biti svakako pažljivija."

Razne studije, sprovedene tokom godina su povezale veliki unos soli sa povišenim krvnim pritiskom, povećanim rizikom od osteoporoze, pogoršanjem simptoma astme, s karcinomom želuca i debljanjem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs