Neverovatni rezultati

Holivudske zvezde uz pomoć ove dijete skidaju i 20 kilograma: Atkinsonova dijeta broj 1 u svetu!

Holivud uvek pribegava ovoj dijeti. Glumice je obožavaju jer u roku od nekoliko meseci topi i po 20 kilograma
Fitnes & Nutricija
18:40h Autor:
Holivudske zvezde uz pomoć ove dijete skidaju i 20 kilograma: Atkinsonova dijeta broj 1 u svetu!
Foto: Shutterstock

Atkinsonova dijeta se u velikoj meri razlikuje od uobičajenih dijeta za mršavljenje. Ova visoko proteinska dijeta se karakteriše velikim unosom masti i masnih namirnica, gde naročitu ulogu ima meso.

Njen tvorac je doktor Robert Atkins. Ono čega se moramo pridržavati za vreme dijete je da nikako ne unosimo ugljene hidrate, jer je na taj način naš organizam primoran da sagori velik deo sopstvenih masnih naslaga da bi obezbedio dovoljne količine energije.

Nivo šećera u krvi dovodimo u ravnotežu, ne unosom ugljenih hidrata i tako sprečavamo prejedanja i nagle pojave gladi. Atkins dijeta je namenjena upravo osobama sa velikom težinom kao i svima vama koji se želite rešiti nekoliko kilograma.

Atkinsonova dijeta faze

Ima ukupno 4 faze, tri osnovne i četvrta faza koja se provodi ceo život. (Detaljno u nastavku teksta)

Evo zašto je ceo svet poludeo za alkalnom dijetom: Način ishrane koji se obožava!

Atkinsonova dijeta prva faza – atkins indukcija:

Traje ukupno dve nedelje. Ukupan unos ugljenih hidrata je 20 grama dnevno (ovo je prilično zahtevno, pošto većina nas unosi i preko 200 grama dnevno).

Izbegavati sledeće: kolače, kekse, čips, čokoladu, peciva i kroasane, sva gazirana pića.

U prvoj fazi izbegavati takođe i hleb, pirinač, testeninu, mleko i mlečne proizvode i većinu povrća.

Šta smemo jesti: jaja, piletinu, ribu (može i u konzervi), crveno meso (sva mesa osim pohovanog, viršli i sličnih prerađevina), maslac, pavlaku, salate...

Uzimati vitamine: A, B, E i C kao i magnezijum i kalcijum da bismo nadoknadili njihov deficit kroz hranu.

Atkinsonova dijeta jelovnik (primer za jedan dan u prvoj fazi)

Doručak: 2 jajeta

Ručak: Odrezak sa roštilja

Večera: Kuvana riba

Kako se vidi iz primera, već u fazi indukcije Atkinsonova dijeta potpuno zaokreće naš metabolizam.

Ova hrana truje organizam: Ako želite da smršate odmah je izbacite iz kuće!

Atkinsonova dijeta faza dva

U drugoj pazi postepeno povećavamo unos ugljenih hidrata i to ne više od po 5 grama dnevno u narednih sedam dana. To činimo sve dok ne nađemo optimalne dnevne količine ugljenih hidrata za besprekoran rad sopstvenog organizma.

Najbolje je postepeno uvesti ugljene hidrate kroz povrće. Unos od 25 do 50 g ugljenih hidrata dnevno je količina uz koju se može gubiti od 1-3 kg nedeljno u ovoj fazi Atkins dijete.

Atkinsonova dijeta faza tri

I dalje povećavamo unos ugljenih hidrata i to po 10 grama i polako pripremamo organizam za fazu 4. Neki minimalan unos ugljenih hidrata u fazi tri je 60 grama. U ovom periodu se gubi oko 1 kg nedeljno i uvode se testenina i brašno u veoma malim količinama.

Primer: 30 grama kuvane testenine ili 40 grama braon pirinča obezbediće nam ukupno 10 grama ugljenih hidrata.

Alarm da je vaše telo puno otrova: Neobični znaci koje ne smete da ignorišete!

Atkins dijeta faza 4

Održavanje postojeće težine uz pravilnu ishranu, unos oko 100 grama ugljenih hidrata dnevno, što je duplo manje od uobičajenih navika.

Atkinsonova dijeta plan:

Disciplina je jako važna, ukoliko se samo jedan dan vratimo ugljenim hidratima, ceo trud nam pada u vodu..Zašto?Unosom ugljenih hidrata vraćamo metabolizam u prethodno stanje i masne naslage se prestaju topiti. Obroke ne merimo i ne ograničavamo samo na 3 osnovna, već možemo jesti tokom celog dana, propisane namirnice.

Atkinsonova dijeta rizici:

Ovu dijetu prate razne kontroverze, neke od njih ćemo i navesti:

Mrzovolja, bezvoljnost, umor tokom sprovođenja dijete, povećan rizik od masnoća u krvi, triglicerida, osobe sa hipoglikemijom nikako je ne bi smeli držati, jer u njihovom organizmu ne može doći do normalnog protoka glukoze, koja je itekako potrebna mišićima i mozgu i u tom slučaju dolazi do jakih vrtoglavica pa čak i nesvestice..

Pre držanja ove dijete obavezno je konsultovanje lekara.

Šta da očekujemo od ove dijete?

U prve dve nedelje tačnije u prvoj fazi indukcije gubi se od 6 do 10 kilograma. U drugoj fazi u narednih 7 dana gubi se od 1-3 kg, ukoliko i nju produžimo na dve nedelje, u prvih mesec dana može se izgubiti od 8-16 kg.

Fazu 2 možemo još produžiti ukoliko to želimo. U trećoj fazi koja nas uvodi u održavanje, gubi se oko 1 kg nedeljno, tako da sa Atkins dijetom možemo bez većih poteškoča možemo skinuti i preko 20 kg.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs