Čudo od začina

Pojedite pola kašičice dnevno ovog začina: Zamenjuje vežbanje, čuva srce od svih bolesti!

Stručnjaci su pre početka ispitivanja utvrdili kakvo je stanje njihovog vaskularnog sistema, a fokusirali su se na endotel - tanki sloj ćelija na površini krvnih žila, koji je važan indikator arterijske elastičnosti i funkcije vaskularnog sistema
Fitnes & Nutricija
10:00h Autor:
Pojedite pola kašičice dnevno ovog začina: Zamenjuje vežbanje, čuva srce od svih bolesti!
Foto: Shutterstock

Teoretski, ništa ne može da zameni vežbanje, odnosno postigne iste efekte kao dobar fizički trening.

Ali, naučnici veruju da ukoliko jedan moćan začin uvrstite na svoj jelovnik, iznenadićete se kakve ćete rezultate dobiti!

Naime, veliki broj medicinskih istraživanja odavno je utvrdio izvanredna svojstva kurkume, naročito kada je u pitanju kardiovaskularno zdravlje, a studija objavljena u dnevniku Nutrition Research otkrila je da je kurkumin, primarni polifenol u kurkumi, u poboljšanju vaskularne funkcije jednako učinkovit kao i umeren aerobni trening.

Aerobnim treningom smatra se onaj koji se izvodi u srednjem intenzitetu tokom dužeg vremenskog perioda, a u to spada i vožnja bicikla (pravog ili kućnog), brzo hodanje, aerobik, lagano trčanje ili trčanje na traci, kao i vežbanje na svim kardio spravama.

U osmonedeljnom istraživanju učestvovale su isključivo žene, koje su bile podeljene u dve grupe. Stručnjaci su pre početka ispitivanja utvrdili kakvo je stanje njihovog vaskularnog sistema, a fokusirali su se na endotel - tanki sloj ćelija na površini krvnih žila, koji je važan indikator arterijske elastičnosti i funkcije vaskularnog sistema.

Nabavite Božiju biljku što pre: Zapisana u Bibliji kao lek za sve bolesti!

Jedna grupa ispitanica je svake nedelje minimum četiri puta imala jednočasovni trening aerobnih vežbi pod stručnim nadzorom, dok ispitanice u drugoj grupi nisu vežbale i svaki dan su konzumirale 150 miligrama ekstrakta kurkume (malo manje od pola kašičice mlevenog začina).

Nakon završetka ispitivanja, ustanovljeno je da redovno konzumiranje kurkume, baš kao i redovno aerobno vežbanje, poboljšava endotel.

Magnituda poboljšanja bila je jednaka u obe grupe ispitanih žena, što znači da bi se upravo kurkuma u budućnosti mogla koristiti kao sredstvo za sprečavanje pada fukncije vaskularnog sistema.

Naravno, stručnjaci upozoravaju da vežbanje ne menjate konstantno bilo kakvim suplementima. Oni preporučuju da u svakodnevnu rutinu uključite i vežbanje i kurkumu, jer će tako efekat po zdravlje biti jači i dugotrajniji.

I lekari konačno priznali: Ovaj prirodni lek sprečava srčani i moždani udar! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs