Ukusno i lekovito

Ovo su 5 začina za borbu protiv raka

Uživajte u dobro začinjenom jelu, a pritom čuvajte i svoje zdravlje. Pročitajte koje su namirnice prirodni lek protiv raka
Medicina
21:48h
Ovo su 5 začina za borbu protiv raka

Oni poboljšavaju ukus svakog jela i štite vas od opakih bolesti. Istraživanja pokazuju da sledeće namirnice imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Prevencija i borba protiv raka samo su neke od njih. Ovo su pet začina koji bi trebalo da se nađu u vašoj kuhinji.

Kurkuma - lek iz istočnjačke kuhinjeOva zeljasta biljka potiče iz Južne Azije i neizostavan je začin u istočnjačkoj kuhinji. Poslednjih nekoliko godina ovaj začin je postao pravi hit. Osim odličnog ukusa, popularan je i zbog istraživanja koja su pokazala da upravo kurkuma može pomoći u borbi protiv raka. Osim toga, ona ima i druge, mnogobrojne, zdravstvene koristi. Istraživanja, takođe, pokazuju da kurkuma može sprečiti nastanak Alchajmerove bolesti, artritisa i sindroma karpalnog tunela. I na kraju, kada se koristi lokalno, kurkuma može pomoći kod lečenja infekcija kože.

Đumbir - povećava apetit i smanjuje stomačke tegobeVeć vekovima se koristi kao odličan lek protiv stomačnih tegoba, a istraživanja pokazuju da đumbir ima i antiupalna svojstva. Zato on pomaže u lečenju raka, osteoartritisa, a kada se koristi lokalno, pomaže i u lečenju raumatoidnog artritisa. Može se koristiti i kao stimulans za apetit i za prevazilaženje mučnine.

Cimet - pola kašičice dnevno za bolje zdravljeCimet vas može zaštititi od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja. Osim toga, istraživanja su pokazala i da je veoma delotvoran u borbi protiv raka. I ne samo to – samo pola kašičice cimeta dnevno snižava nivo glukoze u krvi, lošeg holesterola i triglicerida.Ljuta paprika - jača imuni sistemLjuta paprika sadrži kapsaicin, još jedno jedinjenje koje sprečava nastanak raka. Ako se konzumira u većim količinama, može izazvati gorušicu, ali ako koristite manje količine ovog začina u svakodnevnoj ishrani, iskoristićete njegove zdravstvene prednosti. Ljuta paprika sadrži i velike količine beta karotena, antioksidanta koji pomaže u izgradnji zdravog tkiva sluzokože – našeg prvog “stepena” odbrane od virusa i bakterija.

Beli luk - jak ukus za zdravija crevaVoleli ga ili ne, beli luk je jedno od najmoćnijih “oruđa” u sprečavanju raka, posebno raka debelog creva. On stimuliše proizvodnju enzima, koji se bore protiv ćelija raka. Istraživanja pokazuju da dnevna potrošnja belog luka može smanjiti nivo holesterola i triglicerida do 10%.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs