Korisno je znati

Zašto je dobro jesti pasulj: Riznica proteina i vlakana, saveznik u mršavljenju, izvor energije!

Jedna od najpoznatijih namirnica koja se svakodnevno koristi u kuhinji nije samo ukusan obrok, već jelo puno ključnih materija za zdravlje i vitku liniju
Fitnes & Nutricija
12:44h
Zašto je dobro jesti pasulj: Riznica proteina i vlakana, saveznik u mršavljenju, izvor energije!
Foto: Shutterstock

Pasulj je jedna od najpopularnijih supernamirnica na svetu i to sa dobrim razlogom.

Ovo povrće sadrži mnogobrojne važne materije, koje su ključne za ljudsko zdravlje i odlične u borbi protiv mnogih bolesti.

Zaista je mnogo razloga da pasulj uključite u svoj jelovnik što češće, a mi vam predstavljamo 7 najvažnijih.

Jelovnik za dijetu sa pasuljem koja topi kilograme, pročitajte OVDE.

1. Bogat je vlaknima

Pasulj je bogat vlaknima koja snižavaju nivo holesterola i ubrzavaju probavne procese. U kombinaciji sa zdravom ishranom i vežbanjem, to može biti izuzetno korisno, pa ako želite da smršte, jedite pasulj barem nekoliko puta nedeljno.

2. Sporo se vari

Ova namirnica se prilično sporo vari, što znači da vam pruža duži osećaj sitosti, pa nećete ubrzo nakon obroka želeti nešto da grickate. Samim tim nećete unositi nepotrebne kalorije, pa ćete vremenom primetiti i da ste izgubili nekoliko kilograma.

OVDE otkrijte 6 razloga zašto smo stalno gladni - Prazne kalorije su jedan od krivaca!

3. Sadrži malo kalorija

Pasulj ima izuzetnu nutritivnu vrednost, a sadrži jako malo kalorija - jedna šoljica, u zavisnosti od vrste, sadrži između 200 i 250 kalorija.

4. Dobar izvor proteina

Reč je o izuzetno dobrom izvoru kvalitetnih belančevina, koji sadrži malo kalorija i masnoća, što znači da je odličan za vaš struk. Zbog takvog sastava, pasulj je izuzetno hranjiva namirnica!

5. Odlična je zamena za meso

Ako ne jedete meso ili pokušavate da ga izbegavate, pasulj je odlična namirnica kojom ga možete zameniti, jer sadrži proteine i ostale hranjive materije koje će vam dati energiju. Odličan je izbor i za vegeterijance, ali i za ljubitelje mesa koji imaju problema s nadutošću i letargijom koje meso može izazvati.

OVDE preuzmite recept za osvežavajući smuti od borovnice koji smanjuje nadutost!

6. Dobar je za stabilizaciju šećera u krvi

Da li ste znali da dijetalna vlakna u pasulju mogu stabilizovati nivo šećera u krvi? Ako bolujete od dijabetesa ili hipoglikemije, svakako biste trebali da jedete što više ove supernamirnice!

7. Odličan izvor energije

Ako tragate za hranom koja će vas napuniti energijom za ceo dan, pauslj je prava namirnica za vas! On sadrži pravu kombinaciju ugljenih hidrata i proteina koji će vas satima držati sitim i punim energije. Takođe, pasulj sadrži i visok udeo vlakana, što usporava otpuštanje energije u organizam.

Sve o funkcijama proteina i razlozima zašto su organizmu neophodni, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs