Sačuvajte zdravlje

Sprečite ih na vreme: Zdravstveni problemi za koje nikad niste premladi

Mislite da ste premladi da se zamarate nekim zdravstvenim problemima? Razmislite opet, jer je ovo lista stanja koja mogu da vas pogode u bilo kojem životnom dobu
Medicina
20:32h
Sprečite ih na vreme: Zdravstveni problemi za koje nikad niste premladi
Foto: Thinkstock

1. Gubitak čvrstoće kostiju

Svaka žena do 18. godine razvije 90 odsto koštane mase. Nakon 30., svake godine gubimo oko 1 odsto mase - i to u idealnim uslovima. Osteoporoza i osteopatija su preteče niske koštane mase. Zato je važno da je održavate, a to se najbolje čini namirnicama bogatim kalcijumom poput mleka, kelja, badema, brokolija, tofua, jogurta, sira. Ženama od 19. do 50. godine treba hiljadu miligrama kalcijuma dnevno. Takođe, preporučuje se vežbanje, prestanak pušenja i izbegavanje alkohola.

2. Hipertenzija

Visok krvni pritisak definitivno počinje u mlađem dobu. Neka vam je sistolni pritisak (gornji) ispod 120 (od 120 do 139 smatra se pre-hipertenzijom), a vaš dijastolni pritisak (donji) neka bude ispod 80. Pritisak merite na nadlaktici leve ruke dok sedite ili ga proveravajte kod lekara.

3. Srčane bolesti

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrtnosti među ženama. Dobra vest je da rizične faktore poput pušenja, visokog pritiska, holesterola, dijabetesa, težine i fizičke aktivnosti možete da držite pod kontrolom.

4. Dijabetes

Žene sa gestacijskim dijabetesom imaju veće šanse da razviju dijabetes tipa 2 kasnije u životu. Redovno testirajte nivo šećera u krvi.

Visoki krvni pritisak, holesterol i gojaznost su opasna kombinacija (poznata kao metabolički sindrom) i može da biti preteča dijabetesu. Pazite na težinu i redovno vežbajte.

5. Artritis

Ne ignorišite bolove. Reumatoidni artritis, autoimuna bolest koja najčešće pogađa zglobove na prstima i ručni zglob, počinje da utiče na ljude mlađe od 25 godina. Ako stalno imate natečene i bolne zglobove, potražite pomoć lekara. Ignorisanje simptoma dovešće do trajnih oštećenja koja nećete moći da izlečite.

OVDE saznajte kako možete da smanjite bol kod artritisa.

6. Rak

Čak i ako nemate članove porodice koji su oboleli, imate mogućnost da dobijete rak. Redovno obavljajte dostupne rutinske preglede poput mamografije i Papa-testa. Smanjite rizik od raka kože, koji pogađa sva doba, nanoseći zaštitnu kremu protiv sunca - čak i zimi.

7. Alchajmerova bolest

Trenutno se veruje da promene na mozgu povezane sa tom bolešću počinju dvadeset do trideset godina pre pojave prvih simptoma. Najbolji način da smanjite rizik je da vežbate. Tako ćete da poboljšate protok krvi i podstaći ćete proizvodnju hormona koji povoljno utiču na nervne ćelije.

Ovde pročitajte šta pospešuje rad mozga.

8. Moždani udar

Kada mladi ljudi imaju moždani udar, to je obično nasledni problem. Ali pilule za kontracepciju i pušenje povećavaju rizik. Pilule povećavaju rizik od krvnih ugrušaka, a pušenje sužava krvne sudove.

Šta umanjuje rizik od moždanog udara, saznajte OVDE.

9. Psihičke bolesti

Izloženost lošim iskustvima u detinjstvu, poput fizičkog i psihičkog zlostavljanja, razvoda roditelja ili slučaja zavisnosti u porodici mogu da izazovu kasnije probleme poput depresije ili zavisnosti. Prošlost ne možete da izbrišete, ali uz stručnu pomoć možete da izađete iz začaranog kruga. Treba da znate da ako imate sklonost ka poremećaju raspoloženja, stanje će se u kasnijim godinama samo pogoršavati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs