Za većinu bolesti narodna mudrost ima neku svoju tajnu i preporuku. Većina ljudi kada je bolesna pre odlaska lekaru pokušava da se izleči alternativnim putem, bakinim receptima i starim narodnim preporukama. Iako je zvanična medicina sumnjiva prema ovom tipu lečenja, svako se bar jednom u životu okrene nekom narodnom receptu.
Kažu da ukoliko imate problema sa opadanjem kose, dobra domaća rakija, nekoliko glavica belog luka i malo koprive pravo su rešenje za vaše probleme. U jedan litar lozovače, stavite glavice belog luka i jednu šaku korena korpive. Tako spremljen koncentrat staviti na toplo i osunčano mesto mjesec dana. Nakon mesec dana, procediti tečnost i istu utrljavati u koren kose.
OVDE pročitajte sedam razloga zbog kojih kosa opada.
Baka će vam reći da će se opekotina ublažiti ako odmah opečeno mesto premažete površinom presečenog krompira. Probajući jelo, često se dešava da opečete jezik. Ako vam se ubuduće to dogodi, dovoljno je da popijete malo sirćeta i neprijatan bol će nestati.
Svako koga su nekada bolele uši zna da je to jedan od najružnijih i najneprijatnijih bolova. Narodna medicina kaže da je za uho dobro nacediti par kapi čuvarkuće u uho, pa potom staviti vatu.
Za glavobolju narodna medicina preporučuje jedan nazgled neukusan recept. Naime, savet je da se u pola šoljice jake crne kafe nacedi dosta svežeg limuna i da se popije napitak.
OVDE pročitajte koja hrana može biti razlog za glavobolju.
Za upalne probleme jajnika, mokraćnih kanala i bubrega preporučuje se čaj od peršunovog lista. Šaku peršunovog lista staviti u litar vode i pustiti da proključa. Ocediti i piti dok je mlako. Može se piti i hladan, a preporučuje se da se pije tokom čitavog upalnog procesa.
Čaj od luka je jedan od najpopularnijih saveznika u lečenju simptoma prehlade. Savet je da se luk opere i iseče na četiri dela i stavi da se kuva, kada voda proključa, luk kuvati još desetak minuta. Kad se malo ohladi, dodati med i limun, i popiti čaj.
Za podizanje imuniteta preporučuje se recept sa medom i limunom. Potrebno je očistiti pola kilograma limuna od košpica, ali zadržati koru, i uz pomoć električne seckalice dobiti kašu. Ovu kašu pomešati sa pola kilograma meda i smešu staviti u staklenu posudu. Svako jutro uzmite supenu kašiku ove smeše.
OVDE saznajte kako da napravite tibetanski eliksir mladosti i dugovečnosti.
Narodna medicina za bolesti živaca preporučuje koren i cvet jagorčevine, šišarke čempresa (kiparis), šimširika - u podjednakim delovima. Sve dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti s 2 decilitra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 10-15 minuta da stoji, zatim ocediti, medom zasladiti, dodati malo soka od limuna i piti triput dnevno posle jela.
Za sprečavanje prehlada i uopšte jačanje imunološkog sistema
OVDE saznajte da li možemo da se prehladimo zbog vlažne kose.
Kupus se koristi za smanjenje otoka. Ukoliko se udarite, otok i i modrice možete da uklonite uz pomoć starog leka. Dovoljno je da dva lista kupusa privijete na udareno mesto.
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari. Bilo bi dobro da tokom dana popiju po dve čaše isceđenog soka.
Jedan od mnogih recepata za groznicu preporučuje uzimanje smeše od brezove kore i zovinog cveta po 2 kašike, kičice, lipinog cveta i lincura po jedna kašika. Dobro sve promešati i od ove mešavine 2 kašike preliti s 3 decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 minuta, zatim ocediti, zasladiti, dodati malo soka od limuna i svaki sat-dva piti po nekoliko gutljaja.
Matičnjak, limun trava ili popularno zvana „biljka kraljica“ koristi se kao sredstvo za smirenje i opuštanje, protiv mučnine i povraćanja kod trudnica, a posebno se preporučuje kod nervnih kriza, fizičkog ili intelektualnog zamora, migrene, neuralgija i vrtoglavice.
Zova se koristi za migrene, kostobolje, išijas, neuralgije, dezinfekciju, za ispiranje grla i usta, protiv nazeba. Lek su cvetići koji se beru čim se cvet počne otvarati po lijepom i sunčanom vremenu. Cvijet sadrži heterozide koji izazivaju znojenje, sambunigrozid, flavonski heterozid, rutozid, tanina 0,025%, etersko ulje, smole, šećer, holina, organskih kiselina ...
Lekovita svojstva meda ublažavaju različite tegobe, a u slučaju srčanih tegoba, tokom dva meseca potrebno je triput dnevno uzimati po veliku kašiku meda rastopljenu u čaši mlake vode, sat i po pre jela.
Narodni lek protiv otečenih krajnika preporučuje da se sitno samelje koren belog sleza i laneno seme. Pomešaju se i skuvaju kao kašica. Dok je vruća, kašica se stavi na platnenu krpu, koja se savije i stavi na bolni vrat. Obloženi vrat dodatno se obmota i šalom, kako bi se duže održala toplina obloga.
Protiv žučnih napada preporučuje se mešavina od 150 g maslinovog ulja, 15 g vinjaka i dva žumanceta, koji se mešaju15 minuta, nakon čega se doda četvrtina grama mentola. Smesa se uzima pred žučni napad. Za ublažavanje žučnih tegoba dobar je i sok od crne rotkve (narendaju i iscede u sok), a koji se pije triput dnevno, u manjoj čaši.
OVDE saznajte više o tački dugovečnosti.
Na kraju vam donosimo recept za dug život koji se pravi od tri sastojka koja osiguravaju zdravlje, lepotu i dug život. Uzmite 10 limuna, 10 režnjeva belog luka i 1 kilogram meda. Iscedite sok od 10 limuna, zgniječite 10 režnjeva belog luka i sve to pomešajte sa 1 kg meda. Prelijte u staklene posude i ostavite na tamnom i hladnom mestu 8 dana. Uzimajte dva puta dnevno po jednu kašiku pre jela.
Oni koji propagiraju narodne recepte smatraju da su se ljudi vekovima lečili onim što im je priroda pružila, međutim, ti saveti su potisnuti zvaničnom medicinom ili potpuno zaboravljeni. Ali, lekovitost trava i čajeva ponekad nas prijatno iznenadi. Potražite od bake ili mame neku knjigu narodnih saveta, lekovitog bilja ili slično, jer sigurno ćete naći nešto zanimljivo za sebe.