Probajte i vi

9 supernamirnica koje brzinski popravljaju hormonsku sliku: Bademi nisu jedini!

Brokoli, losos, šumsko voće i zeleno lisnato povrće se nalaze među namirnicama koje mogu da vam pomognu kod hormonskog disbalansa
Fitnes & Nutricija
14:06h Autor:
9 supernamirnica koje brzinski popravljaju hormonsku sliku: Bademi nisu jedini!
Foto: Shutterstock

Ishrana menja način na koji telo funkcioniše i može da utiče na hormonske probleme. Evo koje namirnice bi trebalo da konzumirate što više.

Brokoli

Brokoli obiluje fitohemikalijama di-indolil metanom koji organizam čisti od otrovnog oblika estrogena. Te vrsta estrogena ima u prerađenoj hrani i pesticidima, a unosom u organizam uzrokuje niz hormonskih promena koje mogu da rezultuju promenama raspoloženja, depresijom i nekontrolisanim gojenjem.

Batati

Batati (slatki krompiri) su bogati aminokiselinom triptofan koja smanjuje nivo hormona stresa kortizola. Takođe sadrže i vitamin B6 koji podstiče metabolizam i ugljene hidrate koji se sporo razgrađuju. Samim tim što ih telo sporo vari, duže ga snabdeva serotoninom. Time se podiže raspoloženje i smanjuje želja za hranom.

Kako hormoni utiču na naš seksualni život pročitajte OVDE.

Losos

Losos je bogat aminokiselinama i omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju hormone i zadovoljavaju visok udeo dnevne potrebe proteina. Proteini su važni jer utiču na hormone i menjaju rad mozga. Jedenjem lososa telo dobija dovoljnu količinu neophodnih nutrijenata čime se smanjuje želja za šećerom, snižava nivo hormona stresa i podstiče pravilna proizvodnja estrogena i testosterona.

Jogurt

Bogat je proteinima, kalcijumom, magnezijumom, vitaminom B6 i kalijumom. Ti nutrijenti smanjuju stres, rizik od drastičnih promena raspoloženja i obim struka. Ne preporučuje se da jedete voćne jogurte jer su bogati šećerom koji u trenu podiže nivo energije, ali je podjednako brzo i spušta.

Kako jogurt utiče na masti sa bokova saznajte OVDE.

Šumsko voće

Baš kao i brokoli, šumsko voće pomaže telu u uklanjanju otrovnog estrogena koji utiče na raspoloženje i težinu. Šumsko voće takođe čisti probavni trakt i jača jetru. Ima nizak udeo šećera što ga čini zdravim dodatkom ishrani. Namirnice bogate šećerom mogu da uzrokuju hormonske promene koje uzrokuju gojenje i predstavljaju stres za organizam. Osim šumskog voća preporučuje se da jedete akai bobice, kokos i spirulinu.

Bademi

Bademi obiluju magnezijumom, vitaminom B6, kalcijem i kalijem koji regulišu metabolizam i raspoloženje. Preporučuje se da svaki dan pojedete do 20 badema, naročito kad nastupi neutoljiva želja za slatkim. Oni će da je utole, a neće podići nivo šećera u krvi.

Od badema se bolje spava. OVDE saznajte koje su još namirnice za lepši san.

Zeleno lisnato povrće

Kelj, zelena salata, praziluk i blitva slično deluju kao šumsko voće i brokoli. Oni telo čiste od otrovnog estrogena koji u telo ulazi kroz prerađenu hranu i pesticide. Jedenjem zelenog lisnatog povrća koje je bogato vitaminima i mineralima smanjuje se nivo hormona kortizola, a jača krvna slika.

Kiseli kupus

Kiseli kupus čisti jetru i telo od otrovnog estrogena i popravlja krvnu sliku. Ovo povrće je bogato probioticima koji deluju na hormone, uravnotežuju raspoloženje i regulišu probavni sistem.

Protein surutke

On je odličan za žene s hormonskim problemima. Ne sadrži holesterol, masti i laktozu, ali obiluje triptofanom i L-glutaminom koji podstiču proizvodnju glutationa, glavnog antioksidansa u ljudskom telu. Pojačanom proizvodnjom ovog antioksidansa jača se imuni sistem i uravnotežuje udeo testosterona u telu. Najbolje je koristiti proteinski dodatak koji sadrži steviju, a ne prerađeni šećer.

Čovek koji je doživeo 152. godinu pio je surutku svaki dan. OVDE pročitajte više o tome.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs