Probajte i vi

Ovo su najzdravija ulja za kuvanje

Maslinovo, kanolino, kokosovo i ulje od pirinčanih mekinja dobar su izbor kada je priprema hrane u pitanju, a i korisna su za zdravlje
Fitnes & Nutricija
21:12h
Ovo su najzdravija ulja za kuvanje
Foto: Thinkstock

Ulja su neizostavna u pripremi hrane, a pripisuju im se brojna lekovita svojstva, od lečenja zatvora i raka. Verovatno ste naišli na svakakve informacije o raznim vrstama ulja, od toga da kokosovo pomaže kod mršavljenja, do toga da kanolino može da vas ubiju, a sustralijski stručnjaci otkrivaju činjenice.

Maslinovo ulje

Već dugo ga povezuju sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i raka. Ključan je sastojak mediteranske ishrane, koja produžava životni vek.

Nedavno špansko istraživanje je dokazalo da ishrana bogata mono i polinezasićenim masnoćama (uključujući i maslinovo ulje) može da pomogne kod depresije. Takođe, ono štiti jetru od oksidativnog stresa i pomaže u sprečavanju ponovnog razvoja raka dojke.

Koristite nerafinisano, ekstradevičansko maslinovo ulje, ali nemojte da ga prekuvate. Maslinovo ulje ima nisku tačku dimljenja – temperaturu na kojoj počinje da gori, zato je najbolje da ga dodate na kraju kuvanja.

Kanolino ulje

Kanolino ulje ima dve prednosti nad maslinovim uljem: sadrži omega-3 kiseline i ima višu tačku dimljenja. Kanolino ulje je bogato i mononezasićenim masnoćama.

Bez obzira na to, kanolino ulje je na lošem glasu. Američka Klinika Majo upozorava da se kanolino ulje često pogrešno izjednačava sa onim od uljane repice, koje sadrži eruka kiseline, a koje u velikim količinama mogu da budu otrovne za ljude. Biljka od koje se proizvodi kanolino ulje nastala je ukrštanjem sa uljanom repicom i sadrži dva posto manje eruka kiseline. Zato ne treba da brinete.

Zbog visoke tačke dimljenja i tolerancije na toplotu, kanolino ulje je najprikladnije za prženje. Suptilan ukus neće da prevlada u jelima.

Ulje od pirinčanih mekinja

Ovo ulje nema trans masnoće, a sadrži polinezasićene masnoće, vitamine i antioksidanse i pomaže u smanjivanju holesterola, a jača i imunološki sistem. Zahvaljujući visokoj tački dimljenja i delikatnom ukusu, ulje od pirinčanih mekinje dobro je za prženje, dinstanje i peciva. Ako hranu pržite u dubokom ulju, odlučite se za ovo ulje.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima 92 posto zasićenih masnoća, ali stručnjaci su saglasni da nisu sve zasićene masnoće loše. Zasićene masnoće u kokosovom ulju uglavnom su laurinske kiseline, koje se nalaze i u majčinom mleku. To je dokazano antivirusno, antibakterijsko, lako probavno sredstvo.

Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje može da ubrza metabolizam i može da povoljno utiče na štitnu žlezdu. Ima visoku tačku dimljenja, oko 200°C. Potražite hladno ceđeno ili ekstradevičansko ulje u prodavnicama zdrave hrane.

Pazite na liniju

Koje god ulje da izaberete, nemojte da pretrujete. Iako su zdrava, mogu da budu i vrlo kalorična. Stručnjaci preporučuju kašiku do dve dnevno ili tri do pet kašika, ako ste vrlo aktivna osoba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs