Bilo da su sveže ili sušene, smokve su bogate brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.
Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojem su naši drevni preci uživali.
Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu pre pšenice, ječma i mahunarki. Uprkos niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine.
Sveže smokve su cenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina. Povrh toga, sveže smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno delovanje može dovesti do prevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma.
Ujedno, istraživanja ukazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje nivo šećera u krvi.
Lekovito delovanje smokve i korištenje u alternativnoj medicini
Smokve protiv kurjeg oka
Da, istina je da se pomoću smokava možete osloboditi kurjeg oka. Pored toga, uz pomoć smokve možete ukloniti bradavice sa tela. Da bi uklonili kurje oko, dovoljno je da preko noći stavite napola isečenu svežu smokvu na bolno mesto. Učvrstite smokvu da prekrije područje kurjeg oka i da stoji preko noći. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi. Ovaj će postupak ukloniti kurje oko već kroz par dana primene, dok će teži slučajevi zahtevati i do pet noćnih lečenja.
Smokve mogu spriječiti opstipaciju (zatvor )
Ako vas muči zatvor stolice isprobajte ovaj lek sa smokvama. Zapravo i nije lek, nego uživanje u smokvama tokom dana. Dobro je znati da već u 3 smokvina ploda možemo pronaći čak 5 grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama pomoći će zdravoj funkciji creva i podstaći će redovan odlazak na WC. Dobro je što smokve deluju i obrnuto. Naime, redovnim konzumiranjem umerene količine svežih smokava možete sprečiti proliv.
Dijeta uz pomoć smokava
Prirodna vlakna u smokvama pomažu pri smanjenju težinu i stoga se smokve često preporučuju pretilim ljudima. Međutim, njihova visoka kaloričnost može takođe rezultirati povećanjem težine, posebno kada se konzumiraju s mlekom. Nekoliko smokava dovoljno je da dobijete preporučenu količinu hranjivih tvari, pa je važno da se ne prejedate.
Smokve mogu sniziti nivo holesterola u krvi
Sveži plodovi smokava u sebi sadrže pektin. Pektin je topivo prirodno vlakno, koje se lako provlači kroz probavni trakt, i tako uklanja višak holesterola i prenosi ga u sistem izlučivanja kako bi se uklonio iz tela. Kao topljivo vlakno, pektin iz smokava također stimuliše zdrave pokrete creva. Smokve mogu imati laksativno delovanje, budući da su jedna od najvažnijih raspoloživih vlaknastih namirnica.
Visoke količine vlakana u vašoj ishrani može imati koristi od vašeg celokupnog zdravlja sprečavanjem određenih vrsta abdominalnih bolesti, kao i raka debelog creva.
Konzumiranjem suvih smokava smanjujete šanse za koronarne bolesti srca
Osušene smokve u sebi sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline. Sve su to masne kiseline koje smanjuju rizik od koronarnih bolesti srca. Nadalje, ove kiseline imaju inhibicijsko delovanje na trigliceride, što znači da tako smanjuju njihov ukupni broj. Trigliceridi su drugi glavni faktor raznih bolesti srca.
Mogu prevenirati rak dojke
Naučnici su pronašli vezu između vlakana u smokvama i smanjenja pojave raka dojke. Smatraju da sadržaj vlakana u smokvama štiti od raka dojke. Nakon menopauze, hormonska ravnoteža kod žena često može oscilirati. Telo je međusobno povezani sistem tako da ti hormoni utiču na imunološki sistem, što zauzvrat utiče na sposobnost antioksidansa da se bore protiv slobodnih radikala.
Slobodni radikali su glavni faktori razvoja raka, stoga se smokve brinu o toj dodatnoj liniji obrane pružanjem vlakana telu.
Kontrola dijabetesa uz pomoć smokava
Američko udruženje za dijabetes preporučuje smokve kao tretman visokim vlaknima koji pomaže u pravilnom funkcionisanju kontrole dijabetesa. Listovi smokve smanjuju količinu potrebnog inzulina kod bolesnika s dijabetesom koji moraju redovno uzimati injekcije inzulina. Listovi su bogati kalijumom koji pomaže pri regulaciji količinu šećera koje telo apsorbuje nakon obroka. Velike količine kalijuma mogu osigurati da šećeri u krvi i pad šećera budu ređi, tako da smokve mogu dijabetičarima jako olakšati život. Ipak, za ovakvu primenu dobro je se posavetovati sa lečnikom ili fitoterapeutom.
Sprečavanje hipertenzije (povišenog krvnog pritiska)
Ljudi obično konzumiraju natrijum u obliku soli, ali nizak nivo kalijuma i visok nivo natrijuma mogu dovesti do hipertenzije. Smokve imaju visok nivo kalijuma i imaju malo natrijuma, pa su savršena zaštita protiv hipertenzije. To ih čini i opuštajućom hranom koja može smiriti živce i doneti mir vašem danu. Jedite smokve i smanjite rizik od povišenog krvnog pritiska.
Čaj od lista smokve
Za lečenje bronhitisa koristi se čaj od lista smokve. Prirodne hemikalije u listovima smokve čine ih idealnom komponentom za bazu čaja. Čaj od lista smokve popularan je za različita respiratorna stanja kao što je bronhitis, a također se koristi i kao način za sprečavanje i smanjivanje simptoma astme.
Smokve će ojačati kosti
Smokve mogu ojačati koštanu masu i učiniti da vaše kosti budu zdrave i čvrste. Znamo da su smokve bogate kalcijumom, što je jedna od najvažnijih komponenti u jačanju kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze. One su također bogate fosforom koji podstiče stvaranje kostiju i ponovni rast ako postoji neka degradacija kostiju.
Sprečavanje gubitka kalcijuma kroz urin
Moguće je da osobe čija je ishrana bogata natrijumom počinju gubiti kalcijum u urinu. Visoki sadržaj kalijuma u smokvama pomaže u izbegavanju tog stanja i regulisanju sadržaja otpada u mokraći. To smanjuje gubitak kalcijuma dok sve više uklanja količinu mokraćne kiseline i drugih štetnih toksina iz vašeg tela.
Olakšavanje grlobolje pomoću smokava
Visoki sadržaj sluzi u smokvama pomaže pri lečenju i zaštititi upalu grla. Umirujuća priroda smokava i njihovih prirodnih sokova može ublažiti bol i stres na glasnim žicama.
Suve smokve kao superhrana
Znamo da suve smokve imaju visok deo minerala, vitamina i antioksidanata. Važno je znati da suve smokve ipak imaju znatno više kalorija od svežih plodova, zbog čega nisu dobre ako se pridržavate dijetalne ishrane. I sveže i suve smokve sadrže značajne količina vitamina grupe B, pa da spomenemo niacin, piridoksin, pantoten i folnu kiselinu.
Spomenuti vitamini učestvuju u metabolizmu ugljikohidrata, belančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždane funkcije, posebno za dobro raspoloženje.
Suve smokve su obilate mineralima poput kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, gvožđa i bakra. Gvožđe i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važan sastavni deo ćelija i telesnih tečnosti te pomaže u regulisanju srčanog ritma i krvnog pritiska.
Kuvane smokve (kao čaj), pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća.
Lečenje pomoću smokava
Ako imate opekotine i rane onda možete uzeti suvu smokvu i skuvati je u mleku ili vodi. Nakon toga presecite smokvu na pola i stavite na opekotinu ili ranu. Ukoliko je reč o većoj opekotini, skuhajte više smokava i postavite polovine po zahvaćenoj površini. Naravno, pre nego iskoristite skuvane smokve, pustite ih da se malo ohlade, da ne budu previše vruće.
Smokve mogu biti dobar prirodni lek protiv afti. Ovde se koristi list biljke, a ne plod kako bi mnogi pomislili. Uzmite jedan nežniji list smokve i lagano ga žvaćite. Nakon toga usta isperite vodom. Na ovaj način možete ukloniti afte i sve slične čireve u usnoj šupljini.
Pomoću smokve uklonite žuljeve
Uzmite sveže listove smokve i trljajte njima po žuljevima, par puta na dan. Vodite računa da mleko iz lista dospe na žulj, ili na kraju trljanja na žulj kapnite par kapi mleka iz peteljke koju ste otrgnuli sa grane.
Svaki dan, tokom jednog meseca, u 2 dcl vode skuvajte 6 svežih smokava i pojedite ih.
Suhe smokve mogu pomoći protiv bolova u grlu. Usitnite ih u mikseru i pomešajte s domaćim medom. Polako rastapajte ovaj lek u ustima kad osjetite tegobe s gutanjem ili ih koristite za ublažavanje kašlja.
Za dobru probavu uradite sledeće: Isecite 4 smokve i 4 suve šljive, pa to sve zalijte sa 2dcl vode. Ostavite da smokve i šljive budu u vodi preko noći, a ujutro iscedite tečnost i popijte je. Plodove možete pojesti. Ovaj lek pomaže i protiv zatvora – opstipacije, i regulira probavu.
Smokva je prirodni lek za bakterije u želucu. Najbolji prirodni lek protiv bakterija u želucu ili crevnih oboljenja se priprema od smokve i maslinovog ulja. Sve što treba je tegla, malo kvalitetnog maslinovog ulja i par suvih smokvi.
Suve smokve i jabukovo sirće uklonit će suvišne masnoće iz tela. Ako imate problema sa povišenim holesterolom, prirodni lek od smokava i jabukovog sirćeta pomoći će već za kratko vreme.