Domaći preparati

Nikada ne bacajte limunovu koru: 7 upotreba za koje niste znali! (RECEPT)

Uz popularna lekovita svojstva kiselog soka ne valja zanemariti njegovu žutu koru
Lepi & Zdravi
13:12h Autor:
Nikada ne bacajte limunovu koru: 7 upotreba za koje niste znali! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Limun je jedan od najrasprostranjenijih citrusa koji obiluje mineralima i vitaminima važnima za zdravlje. Uz popularna lekovita svojstva kiselog soka ne valja zanemariti ni njegovu žutu koru. Donosimo 7 blagodeti limunove kore:

1. Za lepotu

Omekšava suvu kožu na laktovima

Izrendanu koru limuna pomešajte s 1 kašičicom sode bikarbone, pa dodajte nekoliko kapi soka od limuna. Smesu izmešajte i nakon tuširanja, kada koža omekša, namažite laktove ili suva stopala ovom smesom pa isperite.

Glavni sastojak pilinga za telo

Pola šoljice šećera pomešajte s narendanom korom limuna, dodajte 1/8 šoljice maslinovog ulja i prirodni piling za telo je gotov. Piling koristite na mokroj koži trljajući kružnim pokretima celu površinu tela, pa isperite pod mlazom tople vode.

Kako sam se rešila bubuljica za 2 dana: Blogerka otkrila efikasno prirodno rešenje! (RECEPT, VIDEO)

2. Za zdravlje

Snižava holesterol i ima detoksikacijski efekat na organizam

Kora domaćeg neprskanog limuna je izvor antioksidansa, tačnije njena bela opna ili žuta kožica koja okružuje plod. Ona obiluje flavonoidima koji normalizuju nivo holesterola, a vrlo su efikasni i kao prirodni čistači organizma. Koricu limuna narendajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta, pa procedite. U tečnost iscedite malo limunovog soka, pa popijte ujutro na tašte.

Zbogom lošem holesterolu i začepljenim arterijama: Najzdraviji prirodni napitak! (RECEPT)

Za jačanje imuniteta

Limunova kora sadrži govoto dvostruko više vitamina od samih kriški. Upravo zbog toga, koru limuna nikada ne bacajte, već je zaledite i upotrebite narendanu kao začin jelima, kao dodatak limunadi ili nekom drugom prirodnom soku.

3. Za domaćinstvo

Sredstvo za dezinfekciju kuhinjskih površina

Limunova kora ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih pomagala. Preporučuje se za čišćenje kuhinjske daske za sečenje za koju se inače ne savetuje korištenje agresivnih hemijskih sredstava. Dasku je potrebno preliti provrelom vodom i potom površinu istrljati polovinom limuna.

Prirodno sredstvo za čišćenje mikrotalasne pećnice

Keramičku činiju napunite do polovine vodom, pa dodajte naseckanu koru limuna. Preparat stavite u mikrotalasnu pećnicu na najvišu temperaturu na oko 3 minuta da bi se smesa prokuvala. Njeno isparenje očistiće tvrdokorne mrlje na mikrotalasnoj i neutralisaće neprijatne mirise.

Najukusniji bakin preparat za beljenje zuba: Biserni osmeh u rekordnom roku! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uklanja kamenac

Kuvalo za vodu prepuno kamenca, kao i površinu sudopera očistiće preparat od limunove kore. U lončić stavite 3 decilitra vode i dodajte limunovu koru, 2 kašike sode bikarbone i 1 kašiku jabukovog sirćeta.

Čim proključa, sklonite sa vatre i procedite, preparat ulijte u kuvalo ili prelijte po površinama prekrivenim kamencem. Ostavite da deluje 10 minuta i isperite u hladnoj vodi.

Pomešao je sodu bikarbonu i sirće: Ova kombinacija spasiće vas muka! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs