Obratite pažnju na ono što već imate

8 grešaka pri kupovini kozmetičkih proizvoda

Testiranje pudera na veštačkom svetlu, kupovina ruža odmah nakon nanošenja, ne obraćanje pažnje na deklaraciju, kao i velika pakovanja stvari su koje bi trebalo da izbegavate kada kupujete šminku
Nega
07:04h Autor:
8 grešaka pri kupovini kozmetičkih proizvoda
Foto: Thinkstock

Svaka žena smatra da nikada nema dovoljno šminke i parfema, ali ukoliko stalno kupujete ove proizvode, ne samo da ćete bez potrebe gomilati preparate, već ćete i bespotrebno trošiti previše novca.

1. Niste prilagodili bronzer godišnjem dobu

U potrazi za savršenom šminkom ne treba da žurite, jer bi pogrešan izbor mogao da uzrokuje probleme sa kožom, ali i nepotreban izdatak. Kao i sve kozmetičke preparate, bronzer treba da prilagodite godišnjem dobu. Leti su najbolji izbor tamnije nijanse jer ten može da ih podnese, ali zimi se preporučuju svetliji tonovi jer je i koža svetlija. Pogrešan izbor bronzera može u potpunosti da promeni konture lice, pa pre odabira treba dobro da se posavetujete sa osobljem u parfimeriji.

2. Izabrali ste parfem nakon par sekundi

Slično pravilo kao za bronzer važi i za parfem. Nakon jednog špricanja teško je odrediti miris parfema i kako će se on ponašati na telu, pa je najbolje da pričekate nekoliko minuta. Preporučuje se da parfem isprobate na unutrašnjoj strani podlaktice jer ćete tako odmah videti da li odgovara vašoj koži i kako reaguje sa vašim prirodnim mirisom.

3. Testiranje pudera na veštačkom svetlu

Veštačka svetla u parfimerijama lako mogu da vas zavaraju, pa će vam se koža učiniti tamnijom ili svetlijom nego što je inače. Upravo zbog toga preporučuje se da odredite boju tena pod prirodnim svetlom kako biste smanjili mogućnost kupovine pogrešne nijanse pudera.

4. Kupili ste ruž odmah nakon nanošenja

Izbor savršenog ruža nije nimalo jednostavan. Nakon odabira željene nijanse preporučuje se da ruž ostavite na usnama još nekoliko minuta kako biste videli kako se ponaša, da li se sakuplja u uglovima usana, da li se lako briše i kakav ukus ima. Ako prođe sve vaše testove, možete da ga kupite.

5. Niste tražili sopstveni tester

Šminku je najbolje da testirate na unutrašnjoj strani podlaktice jer je najsličnija koži lica. Posebno se to preporučuje ljudima sa osetljvom kožom i onima sa alergijama. Reakcija će odmah biti vidljiva i pomoći će vam pri izboru tečnog pudera ili senke za oči. Još bolje je da tražite svoj primerak testera.

6. Kupovina velikih pakovanja

Iako su velika pakovanja kozmetičkih preparata primamljiva, nisu najbolji izbor. Brzo se pokvare i često se ne iskoriste, pa je bar na početku bolje da počnete sa manjim pakovanjem. Tako možete da procenite da li vam se sviđa proizvod ili ne, bez nepotrebnog bacanja novca.

7. Ne čitate deklaracije

Pre nego što kupite bilo šta, proučite deklaracije i proverite sastojke. Silikone, petrolej, parabene, formaldehid i veštačke boje trebalo bi da izbegavate, zato što se nanose direktno na kožu i mogu da uzrokuju kožne bolesti.

8. Ni sami ne znate šta već imate

Jako je važno da pre kupovine proverite svoju kozmetičku torbicu i da odredite kakvu šminku volite, šta vam se ne sviđa i koje boje najčešće koristite. Tako ćete da sprečite ponavljanje grešaka i kupićete samo ono što vam zaista treba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs