Izbegnite bolest na poslu

Kancelarijski virus: Kako ga prepoznati i izboriti se sa njim?

Ulazi u radni prostor u liku vašeg kolege naoružanog maramicama, toplomerom, lekom protiv kašlja i tonom lekovitog bilja

Nega
Autor:
Kancelarijski virus: Kako ga prepoznati i izboriti se sa njim?
Foto: Shutterstock

Kada dođu hladni dani, koncentracija mikroba u poslovnim prostorima postaje veća. Prozori su uglavnom zatvoreni, jer uvek nekome duva pa svež vazduh ne ulazi, a mikrobi ne izlaze. U ovo doba godine teško je izbeći zarazu na poslu, posebno ako radite s velikom grupom ljudi.

Šanse da ostanete zdravi tada se smanjuju, ali postoje trikovi koji mogu da vam pomognu da ne budete prehlađeni.

1. Izbegavajte da dodirujete neke stvari

U kancelarijama postoje mesta na kojima se nakuplja najviše bacila, na primer, telefoni, radne površine, tastature računara, vrata mikrotalasne peći, stalak za vodu… Ako baš morate dirati neke stvari, kasnije operite ruke.

2. Dezinfikujte svoj radni prostor

Želite li savršenu čistoću, ne oslanjajte se skroz na čistačice, kada je vaš lični radni prostor u pitanju. Jednom dnevno prebrišite površinu na kojoj radite, tastaturu i telefon maramicama za dezinfekciju. To može uništiti 99 posto bacila.

3. Izbegavajte bolesne kolege

Iako bi bilo najbolje da su kod kuće i leče se, mnogi zaposleni prisiljeni su da dolaze bolesni na posao.

Takve kolege je najbolje izbegavati i držati se podalje od njih kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum. Na primer, kada netko kine, njegovi bacili putuju i po sto metara.

Epidemiolog Predrag Kon savetuje: Radite ovo i zaštitićete se od prehlada, virusa i gripa!

foto: Shutterstock

4. Nosite gel za dezinfekciju ruku

Često pranje ruku je najefikasniji način čuvanja od zaraze, a tome doprinosi i gel za dezinfekciju koji je dobro držati na stolu i povremeno premazati dlanove njime kako bi se uništili nakupljeni bacili.

5. Izbegavajte da dodirujete lice

Svaku put kada dotaknete nos, oči ili usta pomažete bacilima da uđu u tvoje telo. Suzdržite se od dodirivanja lica.

6. Imajte “prvu pomoć” u radnom stolu

Svakako uz sebe imaj preparat za jačanje imuniteta, bile to tablete vitamina C ili neki drugi preparat. To svakako može pomoći da se ne razbolite.

7. Izbegavajte kvake, posebno na toaletu

Iako je to vrlo teško, nije nemoguće. Ipak su to komadi nameštaja koji se najčešće diraju prljavim rukama, nakon obavljene nužde. Otvorite ih laktom ili maramicom u ruci koju ćete kasnije baciti. Izbegavajte i da zatvarate slavine rukom već to učinite papirnim ubrusom.

Kada vlada kancelarijski virus?

Ovaj virus obično počinje u prednovogodišnje vreme, sredinom jeseni, ali i rano proleće. U poslovnom kalendaru prepoznaćete ga po kratkim rokovima, nadolazećim projektima, nezavršenim izveštajima. Ulazi u radni prostor u liku vašeg kolege naoružanog maramicama, toplomerom, lekom protiv kašlja i tonom lekovitog bilja.

Po receptu Nade Macure: Napitak koji čuva od prehlada i virusa!

foto: Shutterstock

Znate da bi kolega rado ostao kod kuće, a ne išao u akciju opremljen olakšivačima disanja, i vi biste mu rado rekli da odmori, ali obaveza je toliko da to ni vi, ni on ne možete da priuštite.

Pomislićete, menja se vreme, svi smo pod stresom, imunitet pada, preležaće, ali samo za dan, dva simptomi počinju da se šire.

Koji simptomi otkrivaju da imate virus?

Virus se prenosi kijanjem, kašljanjem, ako kapljice pljuvačke padnu na predmete koje dodirujete ili ako padaju na tlo pa se podignu sa prašinom koju udišete. Koliko god izbegavali kolegu, zajednički otvoreni prostor doprinosi širenju virusa.

Prvi simptomi virusa su glavobolja, vodenasto curenje nosa, otežano disanje i gutanje, suzenje očiju, suvo grlo i promuklost. Osećate se slabo, kao da vas lomi temperatura, a zapravo je samo lagano povišena.

Kako se izboriti sa napadima kijavice i kašlja?

Prvi instinkt je da zamolite šefa da kolegi dozvoli slobodan dan ili da sami odlučite da dok virus traje radite od kuće, ali šta uraditi ako ova dva scenarija nisu izvodljiva.

Imunloška odbrana

Limun, pojačano unošenje vitamina C, topli čajevi i med, to nam je poznato, ali za kvalitetnu odbranu od virusa potrebno je da češće boravite na svežem vazduhu ili bar pauzu tokom radnog dana koristite da malo prošetate.

Ukoliko kašljete, naročito je važno da unosite toplu tečnost, kao i da uzimate preparate protiv kašlja.

Ukoliko imate problem sa prehladom ili uočavate prve simtome, kao što su kašalj ili kijavica pokrite lice maramicom, ali nikako ga ne prekrivajte golim šakama. Kada vam maramica nije pri ruci, koristite unutrašnjost lakta za pokrivanje lica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs