tajna dobrog spavanja

Stručnjaci objavili: Ove dve stvari su neophodne za zdrav san!

Sve ono što mislite - najbolji mogući dušek, nežna posteljina, čista spavaćica ili pidžama samo su dodaci

Nega
Autor:
Stručnjaci objavili: Ove dve stvari su neophodne za zdrav san!
Foto: Shutterstock

Dobar san najbolji je mogući uvod u dobar dan, jer neispavani ljudi niti su dobro društvo, još manje su opušteni, a i hrane se loše. Pa koja je onda tajna zdravog spavanja?

Sve ono što mislite - najbolji mogući dušek, nežna posteljina, čista spavaćica ili pidžama samo su dodaci, a osnovne dve stvari su čist vazduh i sobna temperatura.

Naime, novo istraživanje sa Univerziteta za tehnologiju Ajdhoven u Holandiji preporučuje sprovođenje jednostavnih koraka pre odlaska u krevet koji mogu smanjiti nivo ugljen dioksida i poboljšati kvalitet spavanja.

Istraživanje je pokazalo da otvaranje prozora i vrata poboljšava ventilaciju i protok vazduha u spavaćim sobama. To je poboljšalo kvalitet sna kod 17 zdravih učesnika. Na taj način se pospešuje se efikasnost spavanja, a san je bolji.

"Hteli smo da dokažemo da bi niži nivo provetrenosti mogao negativno da utiče na san. Iako nismo uspeli da pronađemo jasnu razliku u svim merenim parametrima, pokazalo se da bi niže stope ventilacije mogle negativno da utiču na kvalitet spavanja ", rekao je dr Asit Mišra, autor istraživanja Tehnološkog univerziteta u Ajdhovenu.

Muči vas nesanica: Uz ove 3 namirnice imaćete miran san!

foto: Profimedia

Mišra je objasnio da se u istraživanjima kod ovog slučaja koristi ugljen dioksid kao pokazatelj nivoa provetrenosti.

"Logika je da je ugljen-dioksid u normalnim uslovima, preko potreban ljudskim bićima", rekao je. Ako ventilacija nije dobra, vazduh je zagađeniji. Subjektivna mera kvaliteta spavanja zabiležena je upitnicima i dnevnicima spavanja. Aktigrafija, senzorska metoda praćenja ciklusa mirovanja, pratila je ispitanike tekom spavanja.

Za merenje kvaliteta spavanja, učesnici su nosili narukvicu za merenje temperature kože, temperature mikroklime i nivoa vlažnosti kože. Takođe je zabeležena duživna sna i broj buđenja. Osim toga, senzor za savijanje postavljen je ispod jastuka učesnika kako bi pratili njihova kretanja tokom noći. Ovi pokreti mogu ukazivati ​​na nemir tokom spavanja.

Sobna temperatura u prostoriji treba biti između 19,4 i 21 stepena. Otkriveno je da su čist vazduh i pogodna temperatura u prostoriji osnova dobrog sna. Istraživanja su dokazala da je kod gotovo svih ispitanika čista, prevetrena prostorija uticala na bolje zdravlje i kvalitetniji san.

Svež vazduh direktno utiče na naše zdravlje i osećaj prijatnosti i sprečava nakupljanje vlage i plesni u stanu. Pravilno provetravanje je nužno, posebno u zimskim mesecima da ne bismo udisali ustajali vazduh. Osobama sa Alchajmerovom bolešću neće se tako brzo razvijati bolest ako redovno provetravaju sobu. Loš san nekada može označavati prve simptome razvoja Alchajmera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs