Primenite ih i vi

Najlepša Francuskinja koju je svet video: Parižanke izgledaju sjajno, jer koriste 5 njenih trikova! (FOTO)

Njeno ime je i dan danas sinonim za luksuz, lepotu i eleganciju

Nega
Autor:
Najlepša Francuskinja koju je svet video: Parižanke izgledaju sjajno, jer koriste 5 njenih trikova! (FOTO)
Foto: Wikipedia

Svet je uglavnom pamti po čuvenoj izjavi: "Ako nemate hleb, jedite kolače", koju kontroverzna vladarka Marija Antoaneta zapravo nikada u životu nije izgovorila.

Uprkos tome što je pogubljena zbog loših glasina svojih suparnica koje su ju prezirale, prvenstveno zbog njenog porekla, ali i odvažnog načina življenja, njeno ime je i danas sinonim za luksuz, lepotu i eleganciju.

Zato vam prenosimo pet pravila za lepotu kojih se Marija Antoaneta i sama pridržavala, a jednako su aktuelna i u 21. veku:

1. Svoja osećanja izrazite šminkom

Francuska aristokratija 18. veka uživala je u luksuzu i izobilju; njihovi dvorci bili su grandiozni, njihove gozbe veličanstvene. Odeća je bila kičasta i skupocena, a šminka veoma upadljiva. Članovi visokog francuskog društva svoja lica su bojili belom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene su na licu crtale mladeže u obliku srca, zvezda ili meseca. Svaki mladež imao je poseban značaj, pa ukoliko bi žena na svome obrazu imala nacrtano srce bio bi to jasan znak da je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili da je željna požude. Antoaneta je bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana što je značilo da želi poljubac.

Lepota žene nije u odeći, figuri ili frizuri: 11 saveta Odri Hepbern svakoj ženi!

foto: Wikipedia

2. Nikada ne napuštajte dom bez parfema

S obzirom da u čitavoj palati Versaj za vreme vladavine Marije Antoanete nisu postojali toaleti, čitav dvorac zaudarao je na neprijatne mirise. Kako bi svoje odaje održala svežim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se spavaća soba svakodnevno ispuni sveže ubranim cvećem i mirišljavim cvetnim uljima. Navodi se da je najviše uživala u mirisu ruža, jasmina i tuberoza, dok joj je najdraži bio narandžin cvet.

Vladarka je bila toliko zaluđena cvetnim mirisima da je čak i za vreme svog boravka u tamnici dok je čekala javno pogubljenje giljotinom sa sobom imala bočicu parfema koji je za nju stvorio poznati francuski proizvođač parfema Jean-Louis Fargeon.

3. Pridržavajte se svoje rutine za lepotu

Iznenađujući ritual kojeg se kraljica Francuske striktno držala jeste umivanje čudnovatim preparatom Eau Cosmétique de Pigeon, koji je napravljen i od prženih golubova. Iako je originalni recept ostao tajna, spekuliše se kako je preparat podsećao na današnje tonike za lice, jer se sastojao od peciva i komadića prženih golubova koji su uklanjali mrtve ćelije kože kao i sok ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji blagotvorno deluju na kožu.

Džaba vam lepota: 11 stvari bez kojih i najlepša žena izgleda ružno!

foto: Wikipedia

Nakon umivanja na kožu bi nanela toner u obliku kapi Eau des Charmes, napravljen od vinove loze. Za kraj rituala, Antoaneta je na lice stavljala masku od konjaka, mleka i jednog jajeta, koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

4. Mirišljavim kupkama se rešite stresa

Iako je istina da u vreme Francuske monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoaneta svoje vreme često je provodila u kupatilu svojih odaja gde bi satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Istoričari tvrde kako bi svoje kupke najčešće začinila pinjolama, semenkama lana, slatkim bademima kojima je trljala kožu i na taj način radila piling.

5. Vodite računa o svojoj kosi

U istoriji je znamo sa ogromnom sedom perikom na glavi, najpoznatija vladarka je imala predivnu kosu plavo-narandžastih lokni. Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira.

10 istinskih kvaliteta žene: U ovome se ogleda lepota jedne dame!

foto: Wikipedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs