ISPRED SVOG VREMENA...

5 pravila nege Marije Antoanete: Neka možemo i danas da primenimo! (FOTO)

Iako je svet uglavnom pamti po čuvenoj izjavi: "Ako nemaju hleba, neka jedu kolače", kontroverzna vladarka Marija Antoaneta je zapravo nikada u životu nije izgovorila. Uprkos tome što je pogubljena zbog zlih glasina svojih suparnica koje su ju prezirale prvenstveno zbog njenog porekla, ali i odvažnog načina življenja, njeno ime je i danas je sinonim za luksuz, lepotu i eleganciju

Nega
19:13h Autor:
5 pravila nege Marije Antoanete: Neka možemo i danas da primenimo! (FOTO)
Marija Antoaneta, Foto: Profimedia

Povodom 262. godine od rođenja legendarne francuske vladarke Marije Antoanete donosimo vam 5 beauty pravila kojih se i sama pridržavala, a neka su i danas aktuelna u 21.veku…

Mrzela je rođena majka, suprug, narod: Da li je ona najokrutnija kraljica svih vremena? (FOTO)

1. Svoja osećanja izrazite šminkom

Francuska aristokratija 18. veka uživala je u luksuzu i izobilju; njihovi dvorci bili su grandiozni, njihove gozbe dolazile su u bezbroj jela. Njihova odeća je bila kitnjasta i skupocena, a njihova šminka upadljiva i vibrantna.

Članovi visokog francuskog društva su svoja lica bojila belom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene bi neretko na licu crtale mladeže u obliku srca, zvezda ili meseca. Svaki mladež imao je poseban značaj, pa ukoliko bi žena na svome obrazu imala nacrtano srce bio bi to jasan znak da je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili kako je žena željna požude. Antoaneta je bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana što je značilo na to da želi poljubac.

2. Nikada ne napuštajte dom bez parfema

S obzirom na to da u čitavoj palati Versaja za vreme vladavine Marije Antoanete nisu postojala kupatila, čitav dvorac je smrdeo. Kako bi svoje odaje održala svežim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se njena spavaća soba svakodnevno ispuni sveže ubranim cvećem i mirišljavim cvetnim uljima.

Navodi se kako je najviše uživala u mirisu ruža, jasmina i tuberoza, dok joj je najdraži bio narandžin cvet. Vladarka je toliko bila zaluđena cvetnim mirisima da je čak i za vreme svog boravka u tamnici dok je čekala javno pogubljenje giljotinom sa sobom imala bočicu parfema koji je za nju stvorio poznati francuski parfumer Žan-Lui Faržen.

Dvorske tajne iz 18. veka: Dijeta po receptu Marije Antoanete

3. Pridržavajte se svoje rutine

Iznenađujući beauty ritual kojeg se vladarka Francuske striktno držala jeste umivanje s čudnovatom vodom "Eau Cosmétique de Pigeon" koji je, baš kao što mu ime sugeriše, između ostalog napravljen i od prženih golubova.

Iako je originalni recept ostao tajan, spekuliše se kako je ličio današnjim tonicima jer je sadržavao mrvice peciva i komadiće prženih golubova koji su uklanjali mrtve stanice kože kao i sok ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji je blagotvorno delovao na kožu.

Nakon umivanja, na kožu bi nanela toner u obliku kapi "Eau des Charmes", napravljen od vinove loze. Za kraj rituala Antoaneta bi na lice nanela masku od konjaka, mleka i jednog jaja koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

Umirali sa humorom na usnama: Poslednje reči osuđenika koje će vas nasmejati!

4. Mirišljavim kupkama rešite se stresa

Iako je istina kako u vreme Francuske monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoaneta je svoje vreme često je provodila u kadi koja se nalazila u njenim odajama i tu je satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Istoričari tvrde kako bi svoje kupke najčešće začinila pinjolima, semenkama lana, slatkim bademima kojima bi trljala kožu i na taj način radila piling.

5. Vodite računa o svojoj kosi

Iako je istorija uglavnom pamti s ogromnom sedom perikom na glavi, najpoznatija vladarka francuske navodno je imala predivnu kosu plavo-narandžastih uvojaka. Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose neretko nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira i drugog blagotvornog bilja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs