Nikad nije kasno

Ostanite mlade i nakon četrdesete: Evo šta da jedete i kako da vežbate!

Čak i ako niste pre vežbali, ako počnete u četrdesetim ubrzaćete metabolizam i postići iste rezultate kao i ljudi koji se od ranih godina bave sportom
Nega
21:30h Autor:
Ostanite mlade i nakon četrdesete: Evo šta da jedete i kako da vežbate!
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Ne tako davno, smatralo se da je za osobe u 40-ima kasno da počnu sa vežbanjem. Danas, zahvaljujući sve većoj osveštenosti, većina žena upravo u zrelim godinama intenzivno vežba i živi punim plućima. Tako i u ovim "najboljim godinama", kako ih mnogi nazivaju, žene ostaju vitalne i usporavaju procese starenja, svesne svojih životnih potencijala.

Čak i ako ste duboko zagazili u četrdesete, nikada nije kasno da poradite na vašem životnom stilu i navikama. Imajte na umu da su za dobru formu i osećaj zadovoljstva ključne dve stvari - ljubav prema sebi i telesna aktivnost.

6 metoda koje će vam pomoći da ostanete fit:

Promene kroz koje vaše telo prolazi u kasnim četrdesetima normalne su i iako ih ne možete izbeći, dobrim navikama možete ih usporiti. Umesto da vas te promene obeshrabre, prihvatite ih i iskoristite kao pozitivan podsticaj.

Za žene koje su napunile 40 i više: Frizure koje skidaju 10 godina sa lica! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

1. Ljubav prema sebi

Mnogi poistovećuju ljubav prema sebi s narcizmom, no to je pogrešno uverenje. Ako ne volite sebe i smatrate se manje vrednim, manje zaslužnim ili sposobnim, jednostavno ne možete živeti kvalitetno. Osim toga, da biste mogli pružiti ljubav drugima, prvo morate da zavolite sebe. Redovno negujte vaše telo i duh, priuštite sebi osećaj sreće i odvojite vreme koje će biti posvećeno samo vama.

Svakog dana izdvojite barem nekoliko trenutaka kada ćete isključiti mobilni i kompjuter, kako biste bili usredsređeni sami na sebe, u potpunoj tišini.

2. Pravilna ishrana

Budući da se s godinama usporava vaš metabolizam, trebalo bi da smanjite broj kalorija. Ali važno je i da ne preskačete doručak kako ne biste tokom dana imali napade gladi.

Obroke obogatite: belančevinama (10 – 35% dnevnog unosa kalorija) - za dobro pamćenje, vitaminom D (400 – 1000 IU) i kalcijumom (1000 mg na dan) - za očuvanje kostiju, vlaknima (21 do 38 grama na dan) – za dobru probavu.

Niko ne veruje da ova žena ima 45 godina: Ona tvrdi da mladolikost duguje ovom soku! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Vežbe disanja i meditacija

Kako biste usporili starenje uzrokovano stresom, te povećali rezerve tkiva kiseonikom, radite jednostavne meditativne vežbe disanja.

Kako se izvode: Sednite na udobnu prostirku prekrštenih nogu, zatvorite oči te usmerite pažnju na dah. Dovedite udah i izdah u jednaki omjer.

Potom nekoliko puta udahnite kroz nos, pa izdahnite kroz usta, zamišljajući da s izdahom izbacujete sav stres iz tela. Opustite svaku misao. Nastavite duboko da dišete sve dok ne osetite potpuni mir i opuštenost. Praktikujte svaki dan po desetak minuta.

4. Hodanje

Za optimalno zdravlje trebalo bi da svakog dana napravite otprilike 10.000 koraka. Iako vam se to zbog savremenog načina života čini kao nemoguća misija, i te kako je moguće. Pomoćiće vam i pedometar, uređaj koji će brojiti vaše korake i tako vas psihološki stimulisati za šetnju. Ako na posao ili pijacu idete autom, a mogli biste pešice, izmenite to i iskoristite dobrobiti hodanja.

Kad žena napuni 40: Pravila oblačenja za zrelu damu sa stilom! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5. Vožnja biciklom

Kada god možete, na posao, pijacu ili u bioskop s prijateljicom, odvezite se biciklom. Osim što ćete uštedeti na kućnom budžetu, više ćete boraviti na svežem vazduhu. Uživaćete u osećaju potpune slobode i ojačati mišiće zadnjice, stomaka i leđa. Osim toga, poboljšaće vam se raspoloženje i bićete puni energije.

6. Fitnes i joga

Proverite vašu fleksibilnost. To možete tako da u sedećem položaju, ispruženih nogu, pokušate da dotaknete nožne prste. Ako ne možete, vaše su arterije verovatno u lošem stanju i prijaće vam veći rizik od srčanog i moždanog udara. Nefleksibilnost može dovesti i do ozleda. Pre svakog vežbanja lagano se zagrejte kako biste sprečili ozlede. Hodajte ili trčite u mestu, te izvodite lagane skokove koji su dobri za protok limfe. Nakon vežbe radite nežne pokrete za istezanje.

Fitnes

Čak i ako se fitnesom počnete baviti nakon četrdesete, ostvarićete slične zdravstvene dobrobiti kao i osobe koje su počele vežbati u mlađoj dobi. Puls će vam se postupno smanjiti na manje od 60 otkucaja u minuti, a srce će postati snažnije. Povećaćete mišićnu masu, osnažiti mišiće, tetive i zglobove i ubrzati svoj metabolizam. Vežbajte triput nedeljno najmanje po 30 minuta. Potražite instruktora fitnesa koji će za vas osmisliti program vežbi u skladu s vašom građom i kondicijom.

Joga

Zahvaljujući vežbama joge naučićete pravilno disanje i postaćete fleksibilniji. Takođe ćete ojačati kičmu i osnažiti mišiće. Ova drevna disciplina duha i tela pomoćiće vam da poboljšate osećaj za ravnotežu i vratite godine unazad.

A, što je najlepše, zavolećete vaše telo onakvo kakvo jeste. Ako volite da vežbate u grupi, otiđite na satove joge u neki studio i iskoristite sve dobrobiti rada u grupi. Ili potražite učitelja joge koji će se na privatnom satu posvetiti samo vama.

Dodatni savet

Da biste bili vitalni i maksimalno uživali u svojim četrdesetima, družite se što više s porodicom i prijateljima. Bavite se aktivnostima koje vas ispunjavaju. Planinarite, upišite se na neku zanimljivu radionicu ili kurs, čitajte, smejte se i – radujte malim stvarima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs