Neprijatan estetski problem

Akne i bubuljice na leđima i ramenima: Uzrok i prirodno lečenje!

Da biste počeli da primenjujete određena sredstva za uklanjanje bubuljica na leđima, morate prvo ustanoviti uzrok koji je doveo do njihove pojave. U suprotnom, nećete postići željene rezultate
Nega
20:54h Autor:
Akne i bubuljice na leđima i ramenima: Uzrok i prirodno lečenje!
Foto: Shutterstock

Akne i bubuljice su kožno oboljenje koje čestopogađa ljude, a pogotovo mlade. Nisu opasne po zdravlje i ne ugrožavaju vas u tom smislu, ali predstavljaju veoma neprijatan estetski problem, koji posebno utiče na psihički i emocionalni život mladog čoveka.

Osim na licu, što svakako predstavlja najveći problem u estetskom smislu, jer je lice nešto što ljudi prvo zapaze kad vas ugledaju, akne i bubuljice se pojavljuju na leđima i na ramenima.

Nije samo za jelo: Izlečite mnoge bolesti listovima kupusa!

Uzroci za pojavu akni i bubuljica na ledjima:

– pojačan rad lojnih žlezda (pojačano lučenje masnoće – masna koža)

zapušavanje kanala lojnih žlezda

– bakterijska infekcija

– nepravilan rad hormona (naročito polnih)

genetska predispozicija

– nezdrava i nepravilna ishrana

stres

alergijska reakcija na kozmetička/hemijska sredstva ili lekove

– hormonska sredstva (kontraceptivne pilule)

– previše izlaganja suncu

– pojačano znojenje

– dugotrajan boravak u toplim i zagušljivim prostorijama

Prestala je da pije kafu: Evo šta joj se desilo nakon samo tri nedelje!

Potkožne bubuljice na leđima

Potkožne bubuljice se pojavljuju na leđima u vidu crvenih ispupčenja koja su vrlo osetljiva i mogu biti bolna na dodir. Ovakve bubuljice nemaju gnoj na vrhu, i apsolutno se ne preporučuje da ih stiskate, jer možete samo pogoršati situaciju i dodatno ih iziritirati. Potkožne bubuljice neretko prati i upalni proces. Zovu ih još i ‘’lojnim’’ cistama, jer je u njihovoj unutrašnjosti obično inkapsuliran gnoj. Pogađaju pretežno osobe koje imaju masni tip kože, kada je prisutan disbalans u lučenju hormona, pa je pojačan rad lojnih žlezda i koža se preterano masti. Vrlo su neprijatan estetski moment na vašoj koži, uostalom kao i bubuljice i akne, s tim što potkožne bubuljice mogu biti i vrlo bolne.

Kako ukloniti bubuljice na leđima

Da biste počeli da primenjujete određena sredstva za uklanjanje bubuljica na leđima, morate prvo ustanoviti uzrok koji je doveo do njihove pojave. U suprotnom, nećete postići željene rezultate.

Najčešći uzroci su pojačan rad lojnih žlezda – masna koža, iritacija kože ili nepravilno održavanje lične higijene. Dakle, ono što možete da učinite, to je da pružite posebnu negu masnoj koži. Redovno se tuširajte i kupajte, radite piling kože leđa, koristite prirodne preparate jer hemijski mogu samo dodatno dapogoršaju situaciju, pogotovo ako ste alergični na neki od sastojaka. Izbegavajte nošenje uske i sintetičke odeće koja može da iritira vašu kožu leđa. Nosite čistu odeću od pamučnih materijala, jer tada koža može da diše. Izbegavajte korišćenje lekova i preparata na bazi kortikosteroida.

Med i cimet kao najbolji lek: Sve primene moćne mešavine!

Prirodni lekovi za bubuljice na leđima

Uvek se preporučuje da koristite prirodne lekove kako biste rešili probleme akni i bubuljica na leđima, jer hemijski preparati deluju previše agresivno na vašu kožu, mogu preterano da je isuše ili da izazovu alergijske rekcije.

Takođe, morate voditi računa o zdravoj ishrani i unosu tečnosti. Jer ono što unosimo usvoj organizam – očitava se spolja!

Zbogom iziritiranoj koži nakon brijanja: Cake za savršeno glatke noge!

Ovo su neke mere lečenja:

– radite piling kože leđa morskom solju

– pijte što više čajeva koji će čistiti vaš organizam, a samim tim vas oslobađati od toksina i bakterija koje mogu da izazovu bubuljice i akne

– povećajte unos vitamina C jer on reguliše lučenje masnoće

pijte dosta vode, jer je hidrirana koža zdrava koža

– možete nanositi led ili hladne obloge na kožu zahvaćenu bubuljicama, jer led podstiče cirkulaciju, zamrzava pore i čisti kožu

med je dobar prirodni antibiotik, pa ga nanesite na kritična mesta

limunov sok odlično čisti kožu i snabdeva je vitaminom C

– postoje lekovita eterična ulja koja deluju protiv bubuljica (origanovo, arganovo, ulje lavande)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs