obavezno pročitajte

PRANJE KOSE SAMO JEDNOM NEDELJNO BAŠ NIJE DOBRA IDEJA: Čak i ako kosa izgleda čisto, OBAVEZNO URADITE OVO

Rasprava o tome koliko redovno treba prati kosu je uvek škakljivo, ali nadamo se da ćemo je konačno razrešiti.

Nega
Autor:
PRANJE KOSE SAMO JEDNOM NEDELJNO BAŠ NIJE DOBRA IDEJA: Čak i ako kosa izgleda čisto, OBAVEZNO URADITE OVO
Foto: Profimedia

Dok neki stručnjaci kažu da je pranje kose jednom nedeljno u redu sve dok koristiš dobar šampon i tvoja kosa dobro reaguje na tu rutinu, ali postoji i druga strana priče i drugi argumenti.

Ako vam je kosa izrazito suva i ne perete je dovoljno često, s godinama može izgubiti svoju prirodnu vlažnost. Prema stručnjacima za kosu, nije preporučljivo čekati više od nedelju dana bez pranja kose, jer se folikuli kose začepe i ne dobijaju kiseonik.

Kada kosa izgleda čisto, ali nije

Verovatno su vam poznati oni koji peru kosu svakoga dan, a i oni koji mogu izdržati više dana bez pranja. Ali, realnost je sledeća: Premda se kosa može činiti čistom, onečišćenje (jedan od glavnih agresora kose u 2023.) ju je zaprljalo, a da niste toga ni svesni. Može zaista izgledati kao da je kosa čista, ali sa spoljašnjim faktorima, tj. onečišćenjem, znojem, duvanskim dimom... kosa postaje zasićena.

Posledice zagađenja (i nedovoljno pranja)

Kada se kosa pere manje od dva puta nedeljno, folikuli se začepljuju i to može uzrokovati niz problema: Perutanje vlasišta, svrab, osetljivost, perut, pa čak i gubitak kose. Ove sitne čestice, koje su nevidljive oku, onemogućuju dobru oksigenaciju kose, zbog čega je preporučljivo prati je češće, a to vredi čak i kod guste, suve kose, koju možda nemate potrebu toliko često da perete.

Posledice na kosu koja se ne pere često proučavali su i naučnici još 1994. godine i to u Istraživačkom centru za industrijsku toksikologiju u Laknovu. Tada se pokazalo da su se suspendovane čestice, dim i zagađen vazduh taložili na kosi i vlasištu, uzrokujući upalne i iritativne reakcije koje čak mogu dovesti do gubitka kose.

Pranje kose dva puta nedeljno

Ne postoji univerzalno pravilo za učestalost pranja kose jer, kako ističu stručnjaci, morate voditi računa i o mestu u kojem živite ili načinu života koji vodite. Nije isto živeti u gradu s puno zagađenja i živeti na selu. Klima, vožnja motocikla ili automobila, bavljenje sportom, kvalitet vode koja se koristi za pranje i tako dalje, takođe igraju veliku ulogu.

Ali, čak i kada je kosa suva i gusta, stručnjaci savetuju pranje barem dva puta nedeljno kako bi se uklonili svi ostaci koji se mogu nakupiti na temenu, zasititi i oslabiti kosu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs