Sačuvajte mladoliki izgled

Navike koje prave bore: Pušenje, alkohol, šminkanje, hrana bogata šećerom

Ako želite da usporite nastajanje bora i da koži osigurate potrebne nutrijente kako bi se ona oduprela starenju, trebalo bi da uložite malo truda i da analizirate stil života koji vodite
Nega
16:18h Autor:
Navike koje prave bore: Pušenje, alkohol, šminkanje, hrana bogata šećerom
Foto: Shutterstock

Bore su deo starenja. Protiv njih nema čarobnog štapića kojim one zauvek i potpuno nestaju, ali na njihovu pojavu ipak možemo da utičemo određenim zdravim navikama. Potrebno je da shvatite na koji način im "pomažete". Jedno je genetika, a drugo je naš stil života.

1. Pušenje

Jedan od gorih neprijatelja zdravlja, po svakom pitanju, cigareta, predstavlja najčešći uzrok bora. Pušači su skloniji podočnjacima i ranijem razvijanju bora oko donje usne nego što je to slučaj sa nepušačima, tvrde istraživači Univerzitetske bolnice Klivlenda koji su do ovog zaključka stigli proučavajući identične blizance.

"Zbog pušenja izgledate staro. I to je to", kratko i jasno je doktorka Elizabet Tanzi, dermatolog Medicinskog centra Univerziteta Džordž Vašington koja je komentarisala studiju.

"Osim raka pluća, srčanog i moždanog udara, još jedan dobar razlog za prestanak pušenja jeste da zbog njega zaista izgledate starije", dodala je Tanzi.

Krastavac i med brišu bore - OVDE pročitajte kako možete sami da napravite zdravu masku za lice.

2. Hrana

Ako želite da usporite nastajanje bora i da koži osigurate potrebne nutrijente kako bi se ona oduprela starenju, trebalo bi da uložite malo truda i da analizirate ishranu. Konzumacija puno šećera i visokoglikemijske hrane ostavlja trag na težini, ali nas čini i starijima.

"Molekuli šećera se vežu za proteine u koži, uključujući kolagen koji osigurava elastičnost kože. Rezultat je gubitak elastičnosti lica, ali i podbulost i sitne bore", objasnila je Rošini Radžapaksa, gastroenterolog Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku.

Birajte namirnice bogate vitaminima i mineralima: pogotovo vitaminima A, C i E.

Kako da što bezbolnije izbacite šećer iz ishrane saznajte OVDE.

3. Alkoholna pića

Uz nezdravu hranu, gotovo ruku pod ruku, ide i alkohol! On dehidrira kožu, a to znači da ona više ne izgleda sveže i odmoreno. Isto tako, alkohol loše utiče na nivo vitamina A – bitnog antioksidansa za kožu, ključnog za regeneraciju ćelija, ali i stvaranje kolagena.

Oslobodite telo od toksina u 10 bitnih koraka, a OVDE saznajte kako.

4. Žvaka

Ako svoje živce smirujete žvakanjem žvake, znajte da ova navika može da ostavi trag oko donje usne.

5. Šminka

Sama po sebi, šminka nije problem, ali nepravilna nega lica jeste! Kada ne skidate šminku pre odlaska u krevet, dozvoljavate skupljanje nečistoća, prljavštine i šminke u porama. Sve ovo razgrađuje kolagen i elastin u koži, a rezultat je takođe koža koja lako može da se iritira.

6. Šminkanje

Slično je i sa samim postupkom šminkanja. Koliko puta ste zategli kožu oko kapka kako biste savršeno naneli olovku za oči ili senku? Takvom navikom bukvalno proizvodite bore.

Svetlucavi tonovi jako ističu bore - OVDE saznajte kako da izbegnete tu grešku.

7. Krema za sunčanje

Ona će vas zaštititi od štetnih uticaja sunca.

"Nosite kremu sa zaštitnim faktorom – svakog dana, bez obzira da li pada kiša ili sija sunce. Odaberite SPF 30 i kremu sa cink-oksidom ili titanijum-dioksidom", savetuje Debra Džaliman, poznati njujorški dermatolog i autorka knjige "Skin Rules".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs