Da li ste znali?

Navika koja čuva zdravlje: Nikada ne spavajte pored uključenog televizora!

Po pitanju sna naučnici poručuju jednoglasno – čovek treba da spava u potpunom mraku
Lepi & Zdravi
09:38h Autor:
Navika koja čuva zdravlje: Nikada ne spavajte pored uključenog televizora!
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi imaju naviku da spavaju uz uključen televizor pod izgovorom kako im je "tako lakše da utonu u san". Ako ste i vi deo te grupe, znajte da vam to veoma remeti proces spavanja i ostavlja posledice na zdravlje...

Po pitanju sna naučnici poručuju jednoglasno – čovek treba da spava u potpunom mraku.

Kada sunce izađe i pojavi se dnevno svetlo, receptori svetla u mrežnjači šalju nam signal da je vreme za buđenje i sprečavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizam.

Situacija je obrnuta kada padne mrak... Tada telo dobija signal da je vreme za spavanje i podstiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina.

Tajna lepote i zdravlja žena iz Indije: Unutrašnja neravnoteža narušava izgled!

Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput uključenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svetlo značajno remeti osnovne telesne funkcije, sam ulazak u fazu spavanja u kojoj ćete se najbolje odmoriti... To rezultira osećajem pospanosti, lošeg raspoloženja i teskobe kada se probudite.

Isto važi i za spavanje uz uključen kompjuter ili prigušena svetla – neurološka istraživanja su pokazala da oboje dovode do lošeg raspoloženja. Zato pokušajte da se rešite te navike. Ako, ipak, ne možete da zaspite bez televizije, obavezno podesite aparat na gašenje u određeno doba noći kako biste smanjili posledice lošeg sna.

Zašto žene treba da spavaju gole: 5 odličnih razloga!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs