Ozbiljne deformacije

Najgora posledica nošenja visokih štikli: Sprečite je na vreme!

Žene koje štikle sa potpeticom većom od 10 centimetara nose više od tri puta nedeljno značajno povećavaju šansu za oštećenje svih zglobnih mišića
Lepi & Zdravi
08:18h Autor:
Najgora posledica nošenja visokih štikli: Sprečite je na vreme!
Foto: Shutterstock

Nošenje štikli zahteva praksu i što ih više nosite to će vam biti lakše da u njima hodate. Ali, to što će vam kada naviknete biti udobnije, ne znači da i rizik po zdravlje nestaje!

I dok na samom početku visoke potpetice jačaju mišiće listova i gležnjeva, reč je o vrlo kratkotrajnom efektu.

Naime, žene koje štikle sa potpeticom većom od 10 centimetara nose više od tri puta nedeljno značajno povećavaju šansu za deformaciju svih zglobnih mišića.

Naučite da prepoznate neudobne cipele sa štiklom: Pazite na kalup, proverite stabilnost potpetice!

Takve negativne promene na mišićima dovode do brojnih hroničnih bolesti, poput upale zglobova ili artritisa. Isto tako, efekat se odražava i na vašu kičmu, što je jedna od najtežih posledica.

Ali, ako želite da i dalje uživate u svojim modnim saveznicama, postoji trajno rešenje koje se krije u vežbama jačanja mišića i zglobnih veza. Redovnim vežbama za kolena, listove i gležnjeve vaše noge će izgledati lepše, ali i ostati zdrave i lepe i u starijoj životnoj dobi.

Izaberite jednu ili radite obe vežbe kako biste sprečili teška oštećenja kostiju:

Po receptu starih Grka: Najefikasniji lek za jake kosti!

1. Vežba

Stanite uspravno ispred zida u blagi raskorak i izravnajte leđa. Podignite se na prste koliko god možete i spustite se u početni položaj. Vežbu ponavljajte svaki drugi dan u tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

2. Vežba

Stanite na visoki prag, sto ili nisku klupicu, ali tako da ste oslonjeni samo na prednji deo stopala (gazište), a pete su slobodne. Podignite se maksimalno na prste, a potom spustite pete do najniže tačke. Vežbu ponavljajte svaki drugi dan u tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

Najudobnije štikle koje vizuelno izdužuju noge: Za njih se odlučila i Amal Kluni! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs