Obratite pažnju

Najčešći simptomi menopauze: Svaka žena mora da zna kako da se suoči

Hormonalne promene mogu biti jačeg i slabijeg intenziteta, ali svakako i te kako utiču na emotivo i fizičko stanje žene
Lepi & Zdravi
07:54h Autor:
Najčešći simptomi menopauze: Svaka žena mora da zna kako da se suoči
Foto: Thinkstock

Trenutak kada se svaka žena suočava sa možda i najvećim promenama u svom telu svakako je prestanak menstrualnog ciklusa. Taj prelaz između redovnih menstrualnih ciklusa i njegovog doživotnog prestanka obično se dešava između 49. i 52. godine života.

Školski rečeno, potpuni prekid menstrualnog ciklusa predstavlja kraj reproduktivnog perioda žene, i naziva se menopauza ili klimaks. Medicinskim rečnikom, sigurni znak za početak menopauze jeste izostanak vaginalnog krvarenja punih godinu dana.

Menopauza se može definisati i kao period kada se smanjuje proizvodnja hormona u jajnicima, odnosno kao drastični pad estrogena i testosterona.

Od tog momenta, u ženskom telu se dešava niz različitih i prirodnih promena, koje menopauza i sam proces starenja podrazumevaju. Svaka žena je individua za sebe, stoga se i simptomi menopauze mogu različito manifestovati, doživeti ali i ublažiti. Hormonalne promene mogu biti jačeg i slabijeg intenziteta, ali svakako i te kako utiču na emotivo i fizičko stanje žene.

Foto: Promo
Foto: Promo

Glavni simptomi menopauze:

1. Menstruacija postaje sve ređa i ređa dok potpuno ne nestane. Nakon 12 meseci bez menstruacije, zvanično počinje menopauza.

2. Valunzi - naleti toplote koji najčešće traju od 30 sekundi do 10 minuta, i obično su praćeni drhtavicom i pojačanim znojenjem. Uglavnom prolaze nakon godinu do dve dana.

3. Suvoća vagine i smanjena želja za seksom

4. Poteškoće sa spavanjem - česti snovi i buđenje usred noći

6. Promene na koži - suvoća, gubitak elastičnosti i gustine, pojava dubljih bora, pa čak i staračkih pega i mrlja na licu. Usled pigmentacije kože, lice gubi sjaj i svežinu koju je nekada imalo.5. Česte promene raspoloženja - pomešane emocije koje mogu dovesti do plača i razdražljivosti. Depresivna raspoloženja praćena su osećajem iscrpljenosti, konstantnog umora i bezvoljnosti.

7. Promene na kosi - najveći broj žena se suočava sa opadanjem kose, njenim proređivanjem i gubitkom elastičnosti.

Iako na prvi pogled svi ovi simptomi delujuju pomalo zastrašujuće, zapravo uopšte nisu. Menopauza je jedno sasvim normalo razdoblje u životu svake žene, i sve te fiziološke promene se mogu prevazići. Zapamtite, u menopauzi nema pauze! Zrela žena tada otvara jedno sasvim novo poglavlje svog života i uz prave savete i adekvatnu negu može ostati zdrava, vitka, srećna i lepa!

Kako da svoje telo i duh održavate zdravim

Dobar deo života je tek pred vama, a ovo su samo neki od praktičnih saveta kako da svoje telo i duh održavate u dobroj formi:

1. Krećite se što više! Vežbanjem i fizičkom aktivnošću oslobađa se endorfin, horomon sreće. Kretanjem jačate kosti i mišiće, pomažete telu da ostane u dobroj formi.

2. Boravak na suncu i svežem vazduhu jedina je besplatna terapija na svetu - hrani vaše telo vitaminom D, toliko neophodnim za zdravlje nervnog sistema.

3. Neka vaš jelovnik obiluje antioksidansima, što znači što više svežeg voća, povrća i zelenog čaja. Što manje cigareta i alkohola.

4. Hidrirajte kožu! Negujte se preparatima namenjenim zreloj koži i koži u menopauzi. Ona zahteva poseban vid nege jer postaje izraženo suva, mišići lica se opuštaju, pore se proširuju i bore postaju dublje, jagodice se više ne naziru, a konture i oblik lica su se promenili. Osim toga, i vrat deluje “opušteno”.

Foto: Promo
Foto: Promo

Postoje klinički ispitani proizvodi koji mogu ublažiti vidljive znake starenja vaše kože. Kako biste bili sigurni koji preparat odgovara vašoj koži, Vichy je napravio saradnju sa partner apotekama i na taj način omogućio ženama koje se suočavaju sa simptomima menopauze da potraže savet od farmaceuta. Tokom februara, u okviru kampanje #Nema pauze u menopauzi, posetite najbližu partner apoteku i rešite sve nedoumice u vezi sa menopauzom.*

Uz savet farmaceuta za olakšavanje simptoma, dobićete i uzorak vaše adekvatne rutine nege, kao i poklon uz kupovinu vašeg omiljenog Neovadiol proizvoda - knjižicu sa savetima u menopauzi i Neovadiol komplementarnu rutinu.

Uz Neovadiol kompenzacioni kozmetički kompleks nema pauze za mladolik izgled vaše kože - ni u menopauzi.

* Akcija traje do isteka zaliha poklona u partner apotekama. Poklon sadrži knjižicu sa savetima u menopauzi, uzorak Neovadiol dnevne nege 3ml, kao i uzorak Neovadiol noćne nege 3ml.

PROČITAJTE JOŠ: Hormoni nemaju milosti ni prema koži: Za promene u menopauzi postoji rešenje!

PROČITAJTE JOŠ: Tokom menopauze i kosa je na udaru!

PROČITAJTE JOŠ: Kako ublažiti simptome menopauze i sačuvati lepotu u zrelim godinama

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs