Otkrijte pravi razlog

Akne nakon puberteta: 4 znaka da su za njih krivi hormoni

Od svih simptoma koji izazivaju haos u životu žena koje se bore sa hormonskim problemima, čini se da su akne na vrhu te liste frustrirajućih i demorališućih uništitelja samopouzdanja
Medicina
17:34h
Akne nakon puberteta: 4 znaka da su za njih krivi hormoni
Foto: Thinkstock

Ako se mučite sa aknama u zrelijem dobu, znajte da niste usamljeni slučaj. Prvo što treba da uradite je da uočite što više simptoma, kako biste vi, lekari i kozmetičari pronašli gde se zapravo krije pravi problem. Ove stvari mogu da vam pomognu da shvatite da li su vaše akne u vezi sa hormonima:

Vreme izbijanja

Akne koje su posledica nekog hormonskog problema često će buknuti u očekivano vreme u zavisnosti od menstrualnog ciklusa. Mnogim ženama nedelja pre ciklusa je period kada se javljaju prvi simptomi. Međutim, neke žene dobiju akne tokom samog ciklusa, ili čak u periodu ovulacije.

Mesto izbijanja

Akne koje se nalaze ispod jagodica i duž donje vilice češće su povezane sa hormonskim problemom nego akne koje izbijaju na čelu. Za bubuljice oko usana se u nekim slučajevima smatra da su u vezi sa reproduktivnim sistemom, a mnogim pacijentkinjama sa dijagnozom policističnih jajnika male bubuljice izbijaju odmah ispod donje usne za vreme ovulacije.

Oblik, veličina, izgled i osećaj koji ih prati

Hormonske akne obično su duboke, cistične i osetljive na dodir. Može se osetiti bol ili pritisak u predelu gde se nalazi bubuljica, čak i kada ih ne dodirujete, ili mogu da budu bolne već tokom umivanja. Ovakve akne često ostavljaju ožiljke, pogotovo ako pokušate da ih se oslobodite ceđenjem. Može da se desi da uopšte ne reaguju na kreme i druge proizvode protiv akni, a mogu i da budu suve ili da se koža ljušti.

Reakcija na tretmane

Ako vam se stanje sa aknama poboljšava ili pogoršava uz pomoć pilula za kontracepciju, to je dobar znak da su hormoni ključ problema. Slično, ako medicinski preparati ne daju rezultate, postoji velika verovatnoća da vaš problem nije površinski, već da hormonski disbalans utiče na ceo vaš organizam, uključujući i vašu kožu.

Ako mislite da imate problem sa hormonskim aknama, najbolje je da se obratite lekaru. Vaš ginekolog može da vam bude podjednako, ako ne i više od pomoći od dermatologa. Uradite sve neophodne analize kako biste utvrdili stanje vaših hormona.

Ako rezultati pokažu da je sve u redu, ili ako ne želite da uzimate kontraceptivne pilule da biste rešili problem sa kožom, dobro je da jedete mnogo povrća (naročito brokoli i kupus), da pijete puno vode i da budete nežni sa svojom kožom.

Koliko god da vam se činilo teško, ne dižite ruke od svoje kože i od sebe. Hormonske akne su znak koji vam pokazuje da vašem telu treba pažnja i nega, ali to ne treba da shvatite kao smak sveta. Pomoću odgovarajuće nege, vašu kožu, kao i hormone, možete da vratite u ravnotežu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs