Ne ignorišite ova upozorenja

Ovako vam telo poručuje da se loše hranite!

Ukoliko nenamerno gubite ili dobijate kilažu, ako vam je oslabljenja moždana funkcija ili imate problema sa probavom, ne trebaju vam očigledniji znakovi da se ne hranite kako treba
Medicina
22:10h
Ovako vam telo poručuje da se loše hranite!
Foto: Thinkstock, Ilustracija

Zbog brzog i stresnog načina života, teško je primetiti suptilne znakove kojima telo pokušava da vam kaže da nešto nije u redu. Šalje vam razne poruke koje obično ignorišete ili posežete za nepotrebnim lekovima i brzinskim rešenjima, bez razmišljanja o poreklu problema.

Naučno je dokazano da se mnogi problemi javljaju zbog loše ishrane, ali ne pojavljuju se preko noći. Ako niste sigurni koji su to znakovi, proverite što pre.

1. Slamnata kosa

Za zdravo funkcionisanje organizma ključna je ishrana, a folikuli kose nisu izuzetak. Proteinska neuhranjenost dovodi do lomljive kose ili, još gore, njenog gubitka. Ishrana sa malim procentom proteina, esencijalnih masnih kiselina i hranjivih materija, poput vitamina C, cinka i gvožđa, povezana je sa gubitkom kose, kao i sa gubitkom pigmentacije.

2. Prevremeno starenje

Starenje je neizbežno, ali je ishranom moguće da odložite njegove vidljive znakove. Ishrana bogata vitaminima A, C, D i E, uz antioksidanse, poput karotenoida, tokoferola i flavonoida, ima blagotvoran uticaj na kožu i odlaganje znakova starenja. Zato, dnevno jedite barem pet obroka voća i povrća.

3. Loša oralna higijena

Znakovi loše ishrane mogu da budu upaljene desni i njihovo krvarenje, ispadanje zuba, bolovi u usnoj šupljini i karijes. Prečeste popravke zuba ukazuju na previše šećera, a upaljene desni na premali unos vitamina C.

4. Prekomerno gubljenje ili dobijanje težine

Nenamerno mršavljenje ili gojenje može da bude znak da se loše hranite. Drugim rečima, kad je dobijanje na težini u pitanju, unosite previše praznih kalorija koje nemaju hranljivu vrednost.

5. Oslabljena moždana funkcija

Uobičajeni znakovi koji upozoravaju na lošu ishranu su problemi sa pamćenjem ili koncentracijom. Mozak zavisi od ishrane, posebno od adekvatnog unosa omega-3 masnih kiselina. Jedite orahe, semenke lana, riblje ulje, losos.

6. Problemi sa probavom

Probavni problemi često su znak da ne unosite dovoljno vlakana, posebno topljivih. I dijareja i zatvor mogu da nastanu zbog vlakana. Topljiva vlakna imaju mogućnost da odlože pražnjenje creva, što povećava osećaj sitosti, usporava apsorpciju hranjivih materija i omogućava zdravu stolicu.

Preporuke su 25 grama dnevno za žene i 38 za muškarce. Jedite smeđi pirinač, zob, orašaste plodove, semenke.

7. Sporo zaceljivanje rana

Sporo zarastanje rana ukazuje na nedostatak hranljivih materija u organizmu. Organizam nema snage da zaceli tkivo, treba mu više vremena za oporavak i teško se bori sa infekcijama.

8. Loš imunitet

Loša ishrana slabi imunitet i privlači bolesti i infekcije. Ako ste stalno prehlađeni, obezbedite telu hranjive materije. Adekvatan unos vitamina A, C, E, cinka, selena, gvožđa i folne kiseline igra važnu ulogu u jačanju imuniteta.

9. Iscrpljenost

Nivo energije može da bude jedan od najboljih pokazatelja kvalitetne ishrane. Ako ste stalno iscrpljeni, verovatno unosite previše ugljenih hidrata, a nedovoljno proteina. Kombinacija celih žitarica i belančevina pomoći će da se stabilizuje nivo šećera u krvi i obezbediće vam energiju. Moguće je i da nemate dovoljno vitamina C, što takođe vodi do osećaja umora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs