Obratite pažnju

Rani znakovi dijabetesa na telu: Simptomi koje ne smete ignorisati!

Nemojte postati deo statistike obolelih i prepoznajte ove simptome na vreme

Medicina
15:26h
Rani znakovi dijabetesa na telu: Simptomi koje ne smete ignorisati!
Foto: Shutterstock

Rani znakovi dijabetesa, pogotovo tipa 2, mogu biti sasvim neprimetni ili se činiti bezopasnima. Ponekad se ni ne pokažu. S druge strane, dijabetes može da se razvije i bez prethodnih simptoma i da vas iznenadi, prenosi portal Self.

Nemojte postati deo statistike obolelih i prepoznajte ove simptome na vreme:

- Učestala žeđ i mokrenje

Učestala žeđ (polidipsija) i često mokrenje (poliurija) su klasični simptomi dijabetesa. Kod ove bolesti višak šećera (glukoza) se nakuplja u vašoj krvi. Tako su bubrezi primorani da rade više od uobičajenog kako bi apsorbovali taj višak šećera.

Kada bubrezi više ne mogu da slede taj "tempo", višak šećera odlazi u mokraću, sakupljajući pritom i druge tečnosti iz ostalog tkiva. Upravo to izaziva žeđ i učestalo mokrenje, što može da vas dehidrira.

- Umor

Možete osetiti i da ste preterano umorni. Puno faktora doprinosi ovome, a uključuju i gore spomenutu dehidraciju i nemogućnost tela da apsorbuje energiju iz unetog šećera.

Smanjite rizik od dijabetesa: Promenite svakodnevne navike i izbegnite ovu bolest!

foto: Shutterstock

- Gubitak težine

Kada gubiš šećer iz organizma zbog učestalog mokrenja, takođe gubiš i kalorije. U isto vreme dijabetes ne dopušta šećeru iz hrane da uđe u telesne ćelije što vodi do konstantne gladi. Ovi kombinovani simptomi vode do naglog gubitka kilograma, pogotovo ako se radi o dijabetesu tipa 1.

- Zamućenje vida

Visok nivo šećera u krvi crpi vodu iz vašeg tkiva, uključujući i iz očnih sočiva, što dovodi do problema kod fokusiranja na predmete i okolinu. Ako se ne leči, dijabetes može da uzrokuje stvaranje novih krvnih sudova u očnoj mrežnjači i da ošteti postojeće sudove. Većini ljudi to ne uzrokuje probleme s vidom, ali ako ovo stanje napreduje, može da dovede do ozbiljnih problema s vidom i gubitkom istog.

Čuva vid, leči bronhitis, poboljšava varenje: Ovu biljku svaka kuća treba da ima!

foto: Shutterstock

- Sporo zaceljivanje rana i česte upale

Iako istraživanja nisu otkrila zašto, lekari i oboleli od dijabetesa primetili su ovaj učestali problem. Kod žena su pogotovo česte upale bešike i vaginalne infekcije.

- Trnci u rukama i stopalima

Visok nivo šećera u krvi izaziva oštećenje nerava. To se manifestuje kroz trnce i osećaj žarenja u ekstremitetima.

- Crvene, otečene desni

Dijabetes otežava vašem organizmu da se bori protiv bakterija, što povećava rizik od upala u vašim ustima, uključujući i kosti koje drže vaše zube "na okupu". Upale se primećuju ako desni počnu da se povlače s vašeg zuba, labavosti zuba o granulomima (gnojnim čvorovima) na desnima.

Ako primetite neke od ovih simptoma, posetite svog lekara. Dijabetes je ozbiljna bolest organizma, ali pravovremenim reagovanjem na njegove simptome i lečenjem, može da se drži pod kontrolom i ima aktivan život bez tegoba.

Bol pre pražnjenja creva nije normalna pojava: Šta je sve uzrok ove neprijatnosti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs