Pomozite sebi

Kako da očistite grlo i bronhije od šlajma: Prodišite punim plućima!

Ne čekajte da se situacija pogorša

Medicina
Autor:
Kako da očistite grlo i bronhije od šlajma: Prodišite punim plućima!
Foto: Shutterstock

Sezona je gripa i prehlada, a sa njima skoro obavezno dolazi i mučni, bolni, iscrpljujući produktivni kašalj.

Iako mnogima izgleda kao bezazleni, prateći simptom, veoma je važno da obratite pažnju i očistite pluća, grlo i bronhije od nagomilanog šlajma, jer on nije samo prepreka normalnom disanju, već i izuzetno plodno tlo za razvoj bakterija.

Ne čekajte da se situacija pogorša, već pomozite sebi - prodisaćete, osećati se mnogo lakše i ubrzati oporavak!

5 stvari koje treba da uradite:

Pijte dosta tečnosti Tople supe i čajevi biće od najveće koristi. Tečnost će pomoći neophodnu hidrataciju tela i tako ubrzati oporavak, a toplota će umiriti nadraženo grlo.

Unosite vitamine Posebnu pažnju obratite na cink i vitamin C, ključne vitamine za izgradnju jakog imuniteta.

Boravite na svežem vazduhu Priroda zaista leči sve - vitamin D iz sunca doprineće ubrzanju oporavka, pa ako se osećate dovoljno dobro, malo prošetajte ili popijte čaj u bašti, vreme nam sada ide u prilog!

foto: Profimedia

Provetravajte prostorije Od ključnog značaja za oporavak jeste i boravak u prostorijama sa svežim, čistim vazduhom. Nedovoljno luftiranje prostorija čini da se bakterije i virusi duže zadržavaju u prostoru i tako usporavaju proces ozdravljenja.

Preparat za iskašljavanje Pronađite preparat koji smanjuje gustinu sekreta i tako olakšava iskašljavanje, odnosno izbacivanje šlajma. Odaberite sirup, tablete ili kapi, šta vam deluje najpraktičnije, a oko izbora neka vam pomogne lekar ili farmaceut.

Šta nikako ne treba da radite:

Izbegavanje odmora Da je san i odmor najbolji lek, doktori nam govore odavno. Za brži oporavak, veoma je važno da dovoljno spavate, utoplite se i da se fizički ne zamarate.

Pušenje i alkohol Sam boravak u zadimljenoj prostoriji pogoršava već osetljive disajne puteve i izaziva još jači kašalj - konzumiranje cigareta da i ne spominjemo!

Loša ishrana Dok ne ozdravite, izbegavajte kafu, kiselu i prženu hranu, mlečne proizvode i slatkiše, jer samo pogoršavaju stanje. Naročito izbegavajte slane grickalice, jer će vam iritirati ionako nadraženo grlo i izazivati još jači kašalj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs