narodna medicina

Lekovi iz kuhinje: Šta sve možete da izlečite krompirom, kupusom i mlevenom paprikom!

Ako se dogodi da čovek slučajno povredi skočni zglob i stopalo mu nabubri, listovi ovog povrća efikasno mogu da uklone otok

Medicina
10:16h Autor:
Lekovi iz kuhinje: Šta sve možete da izlečite krompirom, kupusom i mlevenom paprikom!
Foto: Profimedia

Kaže se da je najgora bolest modernog doba ta što se ljudi više ničeg ne stide. Ipak, mnogi se sa ovom tvrdnjom ne bi složili jer kad muka zakuca na vrata, spas se traži u svemu. Kad lekari zakažu, bolesni se ne libe da u 21. veku pomoć potraže u tradicionalnim lekovima. Ima i onih koji isključivo primenjuju narodne recepte, uvereni da su njihove babe "medicinu" imale u malom prstu.

Stara formula za skidanje visoke temperature, koju primenjuju svi kojima lekovi nisu mili, zahteva narendan krompir i komovicu. Bolesniku se na tabane stavi narendan krompir i preko obuju čarape natopljene komovom rakijom.

Ova obloga "izvlači" vatru i mora da se menja na nekoliko sati. Kad stradaju pluća i bronhije, onda pomažu listovi kupusa. Na grudi se stavi ovo povrće i preko njega lanena krpa. U toku noći obloga se menja. Čarobni kupus takođe može da otkloni otoke na kolenima ili zglobovima. Ako se dogodi da čovek slučajno povredi skočni zglob i stopalo mu nabubri, listovi ovog povrća efikasno mogu da uklone otok.

Čaj sa belim lukom i nanom: Narodni lek protiv prehlade i upale grla!

foto: Shutterstock

Oni koji su podložni čirevima na koži znaju kolika je to muka. Bolne upale se najčešće leče takozvanom crnom mašću, a ko ne želi da ide u apoteku, spas može da nađe u frižideru. Potrebno je da nareže krišku svežeg crvenog paradajza i stavi ga na bolno mesto.

Kod posekotina i ogrebotina umesto antiseptičnih praškova, krvarenje može da se zaustavi ni manje ni više nego mlevenom paprikom. Na povređeno mesto treba namazati malo ovog začina i krv će prestati da teče.

Kleopatrin recept

Smatra se da koreni tradicionalne medicine potiču iz Kine, ali da su sve zemlje na svetu oduvek imale svoje metode lečenja. Kineska tradicionalna medicina upražnjava se više od 2.000 godina. Kinezi travkama i eliksirima leče sve od uobičajene prehlade pa do težih bolesti. Čak je i u doba drevnog Egipta Kleopatra imala nekoliko recepata za lečenje alopecije. Ona je tvrdila da bolesnik treba da uzme pet zrna žitarica, usitni ih u avanu i nanese na skalp.

Luk na očima

Vikinzi i severni narodi su takođe imali neke od recepata kojima su lečili bolne. Smesu usitnjenog belog luka i praziluka nanosili su na otoke na kapcima. Iako bi ovaj tretman sigurno bio bolan, koristio bi da se spreči infekcija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs