Obratite pažnju

4 simptoma tumora na mozgu: Znakovi za uzbunu koje ne smete ignorisati!

Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali i po intenzitetu

Medicina
18:36h Autor:
4 simptoma tumora na mozgu: Znakovi za uzbunu koje ne smete ignorisati!
Foto: Shutterstock

Tumori na mozgu javljaju se u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Važno ih je znati prepoznati iako su simptomi često nejasni. Zato je potrebno obratiti pažnju na neke od njih. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali i po intenzitetu.

1. Napadi

Oko 60 odsto pacijenata s tumorima mozga ima najmanje jedan napad dok tumor raste, a koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima, od grčenja celog tela do trzaja u jednom zglobu ili delu lica.

2. Promene u pamćenju

Tumori mogu uzrokovati rupe u sećanju, pogotovo kratkotrajne vrste, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoće s motoričkim sposobnostima poput pisanja.

Gorka so, čudo od namirnice: Zašto treba da je nabavite što pre! (RECEPT)

foto: Shutterstock

3. Slabost u mišićima

Ako osetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite lekaru.

4. Glavobolja

Naravno ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tokom dužeg vremenskog perioda svakako posetite lekara, pogotovo ako se to dogodi kada ujutro ustanete. Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji, piše womenshealth.

Ali ovdje je važno istaći da navedeni simptomi uopšte ne moraju da imaju veze s tumorom, nego s nekim drugim zdravstvenim stanjem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs