Sačuvajte svoje zdravlje

Na šta sve ukazuju otečeni prsti: 4 ozbiljna problema koje ne treba ignorisati!

Ako otečenost prati i bol, obavezno se obratite lekaru

Medicina
20:44h Autor:
Na šta sve ukazuju otečeni prsti: 4 ozbiljna problema koje ne treba ignorisati!
Foto: Shutterstock

Prsti otiču iz mnogo razloga, od kojih je većina bezopasna. Ali, ako otečenost prati i bol, može da se radi o nekom ozbljnijem problemu. Koji bi to problemi mogli biti:

Previše soli

Brza hrana, preterivanje s grickalicama i masnom i slanom hranom mogu da utiču na to da prsti izgledaju poput kobasica. Vaše telo voli da balansira količinu soli s količinom vode u organizmu. Doktorka opšte medicine i profesorka na katedri reumatologije na Univerzitetu u Čikagu Tami Olsen Atset opisuje da konzumiranjem veće količine soli telo zadržava više vode, što objašnjava oticanje prstiju.

Srednje otečeni prsti od povećanog unosa soli uglavnom splasnu nakon jednog dana, ali to može i da se produži ako je više soli u organizmu. Ukoliko izbacite so iz ishrane i oticanje se nastavi, obavezno posetite doktora, upozorava Atset.

Osteoartritis

Osteoartritis, artroza ili degenerativni artritis je bolest zglobova koja predstavlja jedan od najčešćih medicinskih problema u svetu. Kao i većina tipova artritisa, ne može da se izleči u potpunosti. Prepoznaje se po oticanju zglobova na prstima i najviše je povezana s godinama i starenjem. Atset kaže kako je osteoartritis često, ali ne i uvek, praćen osećajem bola i ukočenosti. I drugi oblici artritisa uzrokuju oticanje prstiju.

2 nedelje pila jabukovo sirće na ovaj način: Izlečila artritis, uopšte ne oseća bolove!(RECEPT)

foto: Shutterstock

Sindrom karpalnog kanala

Ovo je najpoznatija i najčešća bolest u području šake, poznata i kao bolest modernog čoveka. Kod nje dolazi do pritiska na medijalni živac u karpalnom kanalu na korenu šake ispod samog dlana, kao kod korišćenja miša i tastature u kojem su ruke zadržavane u dugotrajnom, jednoličnom, tzv. "prisilnom" položaju. Manifestuje se kroz bol, osećaj peckanja, trnaca ili utrnulosti ruku i prstiju. Tri puta je češći kod žena.

Rejnodova bolest

Ova bolest ili sindrom sužava arterije, što je često uzrokovano hladnim vremenom ili stresom. To smanjuje cirkulaciju krvi, a kada se ona povrati prsti otiču, često uz osećaj peckanja ili trnaca. I ovo je stanje češće kod žena, kaže Atset.

Ubrzajte cirkulaciju, sačuvajte krvne sudove: Ovo je sve što treba da uradite!

foto: Shutterstock

Preeklampsija

Oticanje prstiju uobičajeno je za trudnice. Ali ako to prati i oticanje lica i ruku - koje je toliko jako da pritiskom na otok ostaje vidljivo udubljenje - moglo bi da se radi o preeklampsiji. Ovo stanje karakteriše i visok krvni pritisak, a ako se ne leči, moglo bi da ostavi ozbiljne posledice na majku i dete. U posebnoj opasnosti su trudnice starije od 40 godina, one koje nose blizance ili trojke ili su gojazne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs