Najbolje je iz prirode

Izlečite se brzo kod kuće: Ovo su prirodni lekovi za sinuse! (RECEPT)

Sinusna infekcija se pojavljuje kada sinusi nateknu, što spečava prirodno ceđenje, što vodi do bola, pritiska i poteškoća s disanjem

Medicina
Autor:
Izlečite se brzo kod kuće: Ovo su prirodni lekovi za sinuse! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Prirodni lek za sinuse sa renom

Uveče, pre spavanja, staviti na toplu ringlu kašiku narendanog korena rena. Prekriti glavu većim peškirom, nagnuti se i udisati dim. Ponavljati postupak najmanje 5 dana uzastopno.

Inhalacija sa mirođijom

Sipati tri velike kašike mirođije u litar tek proključale vode i kuvati najviše 2 do 3 minuta. Staviti šerpu na sto, prekriti glavu što većim peškirom i udisati vrelu paru dobrih petnaestak minuta. Primenjivati uveče pre odlaska na spavanje i ni slučajno ne izlaziti napolje ili se izlagati promaji nakon inhalacije.

Inhalacija sinusa bosiljkom

Sipati tri velike kašike bosiljka u litar provrele vode i kuvati ne više od tri minuta. Staviti šerpu na sto, prebaciti peškir preko glave, prekriti glavu i udisati vrelu paru najmanje 15 minuta.

Primenjivati uveče neposredno pre odlaska na spavanje i ni slučajno nemojte izlaziti napolje ili da se izlažete promaji nakon obavljene inhalacije, ovom metodom upala sinusa popušta u roku od 7 dana.

Čaj od limuna i cimeta za sinuse

Ovaj čaj od limuna odličan je lek kod sinusnih glavobolja.

Začepljen nos i sinusi: 8 načina da opet prodišete!

foto: Shutterstock

Sastojci:

1 limun

1 do 2 karanfilića

1/2 kašičice cimeta

2 kašičice šećera

Priprema:

Narezati limun na kolutiće, dodati 0,5 l vode, karanfilić, cimet i šećer. Pustiti da ključa oko 5 minuta. Procediti, usuti u šolju.

Piti pomoću kašike, kao supu, kašiku po kašiku što toplije, ali pazite da ne bude prevruće.

Morska so za sinuse

Pola kilograma što krupnije soli zagrejati do temperature od 40 stepeni. Na unutrašnjoj strani ruke iznad šake proveriti da morska so nije previše vruća, pa je sipati u krpu i napraviti zamotuljak u obliku tanjira, koji se pola sata drži na čelu između očiju, najbolje dok se leži.

Kada se so ohladi, ponovo se zagrije do 40°C i postupak se ponavlja, a nakon toga se nozdrve i grlo ispiraju sledećim čajem:

Dve supene kašike sitno iseckanog cveta i lista kičice i veliku supenu kašiku sitno iseckanog cveta i lista hajdučke trave izručiti u 6 dl proključale vode. Skolniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno dva sata da odstoji. Procediti, grgljati i isprati nozdrve.

Ovaj postupak primenjivati tri dana za redom, a nakon toga u obe nozdrve obavezno staviti prašak – burmut od bibera ili čemerike koji se dobija od osušenih i samlevenih rizoma čemerike, i izaziva kijanje. Posle svakog kijanja na maramici će ostati nekoliko kapi gnoja koji je zatvarao sinuse.

Mamina pileća supa je stvarno najbolji lek: Oporavlja telo na ovih 6 načina, nauka dokazala!

foto: Shutterstock

Čaj od rastavića

Sipati supenu kašiku rastavića u 1,5 dl vode i kuvati dobra 2-3 minuta. Ostaviti poklopljeno da se malo prohladi, a zatim lagano procediti i ušmrkavati tečnost nekoliko puta dnevno.

Saveti:

Sinusna infekcija se pojavljuje kada sinusi nateknu, što spečava prirodno ceđenje, što vodi do bola, pritiska i poteškoća s disanjem.

- Udišite paru, to možete dok se tuširate ili zagrejte vodu u kuhinji i stavite činiju ispred sebe.

- Jedan od načina je i da jedete vruću supu ili pijete topao čaj. Neka vam topla supa postane obaveza.

- Jedite beli luk. On je jedan od najboljih lekova za upalu sinusa zbog svoje sposobnosti da ubija i bakterije i viruse. Ako ne želite da ga jedete, prokuvajte naseckan u vodi, a zatim udišite paru.

Čaj za ispiranje nozdrva i usta

Po jednu supenu kašiku osušenog i zdrobljenog cveta i lista hajdučice, cveta i lista od crvenog sleza, lista koprive, cveta od kamilice, lista ranjenika, lista od kupine i lista divlje nane izručiti u 1,4 litra provrele vode.

Ostaviti poklopljeno sat i po izvan šporeta, procediti i zasladiti kvalitetnim domaćim medom po želji. Tokom dana tri puta isperite nozdrve i to ušmrkavanjem i izbacivanjem ovog čaja, a nakon toga uzeti jedan gutljaj tečnosti i lagano grgljati u ustima prvo na desnoj, zatim na levoj strani, a potom držeći glavu pravo, pa sve ispljunite.

Zatim popite jednu šolju od ovog čaja. Kada iz nosa ispadne čep obliku cilindra dužine i do 3 cm, opet isprati nozdrve čajem.

Čišćenje sinusa ponoviti i sutradan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs