Obratite pažnju kad idete na pregled

Lekari otkrili: Šta se dešava kada im dođe neko ko ne vodi računa o higijeni!

Loša higijena ponekad može da bude zapravo korisna lekaru ili medicinskoj sestri

Medicina
18:35h Autor:
Lekari otkrili: Šta se dešava kada im dođe neko ko ne vodi računa o higijeni!
Foto: Shutterstock

Lekari se zaista nagledaju svega i svačega. Njima pacijenti dolaze svakakvi, od onih urednih i mirišljavih do ljudi koji ne vode previše brigu o higijeni. Jedna lekarka je otkrila šta se zapravo događa kada joj dođe neko sa vrlo lošom higijenom.

"Kao prvo, na sve se naviknete. Ja nikada, baš nikada ne posramljujem pacijenta zbog toga, ali ni zbog čega drugog. Oni su u ranjivoj poziciji. Ponekad moraju da otkriju vrlo neprijatne informacije, a nije im lako. Zato ja ne želim to da učinim još težim", objašnjava doktorka Morin Boem iz SAD-a.

Kod ginekologa na pregledu: 3 istine koje doktori žele da znate!

foto: Shutterstock

Dodaje da loša higijena ponekad može da bude zapravo korisna lekaru ili medicinskoj sestri. Na primer, slaba briga o sebi može da otkrije da neko pati od duševnih bolesti ili je to rezultat demencije.

"Ako dođe starija osoba i očigledno se ne seća da se kupala, možda se ne seća ni da li je jela ili uzela lekove. Možda više nije sigurna u svom domu. To može da bude važan znak upozorenja koji mi govori da moram da pozovem porodicu i socijalnog radnika za dalju procenu i neke teške odluke", nastavlja dr Boem.

Šta stidne dlačice otkrivaju o zdravlju: U ovom slučaju treba da se javite lekaru!

foto: Profimedia

Prisetila je jednog iskustva:

"Jednom, dok sam pripremala butnu arteriju za novu dijalizu, sirotoj ženi su ispuzale vaši iz stidnih dlaka i počele da hodaju po mojoj ruci. Ali, nisam ih primetila sve dok ih se na meni nije našlo mnogo, jer sam bila jako usredsređena na arteriju.

Kad sam to videla, ispustila sam sve iz ruku i skočila unazad. Nisam to očekivala. Još i danas se osećam loše zbog toga. Znam da se zbog mog ponašanja sigurno i ona osećala loše. Spustila je glavu, gledala u pod i rekla mi kako je mogla da plati samo smeštaj u kojem je bilo vaši. Pokušala je da ih se reši, ali nije uspela.

Srce mi se slomilo. Niko ne želi da smrdi ili da ima buve, ali ponekad je jednostavno tako. Mi uradimo sve najbolje što možemo. Tu sam da bih ljudima pomogla. To je moj posao", prenosi Mirror.

Frizeri otkrili odvratne stvari koje svakodnevno viđaju na mušterijama: Zgadiće vam se!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs