Obratite pažnju

99% žena nema nijedan simptom: Ciste na jajnicima mogu da budu jako opasne!

Neke žene mogu da osete tup ili oštar bol u predelu karlice, ali ova pojava uglavnom prolazi bez ikakvih znakova

Medicina
11:19h Autor:
99% žena nema nijedan simptom: Ciste na jajnicima mogu da budu jako opasne!
Foto: Shutterstock

Reč "cista" može prizvati mnoštvo zastrašujućih misli, od izraslina veličine kuće do raka. Sasvim je razumljivo da ćete osećati zabrinutost ukoliko ste otkrili da imate cistu na jajnicima.

Međutim, doktori ističu da su ciste na jajnicima mnogo češće i obično manje opasne od očekivanog.

Postoje velike šanse da ste ih imali

Ciste se kod većine žena razvijaju na mesečnom nivou, sve do menopauze.

Nisu sve ciste iste

Postoje dva glavna tipa cisti jajnika:

- funkcionalne ciste, koje se redovno javljaju i koje su uobičajene, odnosno normalne

- patološke ciste koje su abnormalne.

Ciste na jajnicima mogu se razviti i usled drugih obolenja koja utiču na jajnike, kao što je endometrioza, ali ogromna većina cisti na jajnicima je funkcionalna.

Žene ih ignorišu, lekari često greše: Prva dva simptoma raka jajnika!

foto: Shutterstock

Iako ciste na jajnicima zvuče zastrašujuće, one su obično bezopasne. Ove "kesice" ispunjene tečnošću formiraju se na jajnicima ili u njima te najčešće nestaju same od sebe u roku od jednog do tri meseca.

Mogu da utiču na plodnost

To se dešava zbog toga što su jajovodi povezani sa jajnicima. Ukoliko je jajovod "abnormalan" zbog ciste, može da blokira put jajnoj ćeliji i spreči je da bude oplođena.

Možete je imati, a da to i ne znate

S obzirom da većina žena ne zna kada ima cistu na jajnicima, većina njih nema nikakve simptome. Međutim, neke žene mogu osetiti tup ili oštar bol u predelu karlice ili pritisak na strani na kojoj se cista nalazi.

Možete da je otkrijete tokom vežbanja

Žene koje imaju cistu na jajnicima obično osećaju bol prilikom vežbanja i seksualnog odnosa, a bol se može širiti i na noge. Međutim, to se može primetiti i prilikom ovulacije i menstruacije. Drugi simptomi uključuju nadutost stomačnih mišića, češće ili ređe mokrenje nego obično pa čak i mučninu i povraćanje.

Uzroci smanjene potrebe za mokrenjem: I ne slutite koliko je ovo stanje opasno!

foto: Shutterstock

Najčešće se otkriju na pregledu

S obzirom da su ciste na jajnicima uobičajena pojava, one se najčešće otkrivaju prilikom ginekološkog pregleda. Osetljivost na određenom području obično je znak ginekologu da cista postoji. Ukoliko je to slučaj, radi se pregled ultrazvukom kako bi se utvrdila veličina i vrsta ciste. Naravno, žene koje imaju uporan bol u predelu karlice ili donjem delu leđa trebalo bi odmah da posete ginekologa, bez obzira na redovan pregled.

Lekarski tretman nije uvek neophodan

Ciste na jajnicima obično se ne leče, jer u najvećem broju slučajeva nestaju same od sebe. Međutim, ukoliko je na pregledu otkriveno da imate cistu na jajnicima, moraćete da se podvrgnete novom pregledu nakon par nedelja, kako bi se ustanovilo o kakvoj se cisti tačno radi.

Prilikom pucanja ciste, može se javiti oštar bol, mada to nije uvek slučaj. Hirurški zahvat je potreban u slučajevima ako cista ne nestane nakon više meseci, ako osećate bol više meseci ili ukoliko nalazi ukazuju na mogućnost raka.

Sprečava rak i propadanje kostiju, skida kilograme: Ovo je najzdraviji koren na svetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs