hOROR ISPOVESTI

Osetila sam svaki rez, nedostajalo mi je vazduha: Jeziva buđenja tokom operacija!

Otprilike na jednoj od svakih 10 hiljada operacija dolazi do buđenja za vreme anestezije, a najgori je osećaj paralize, gušenja i straha

Medicina
Autor:
Osetila sam svaki rez, nedostajalo mi je vazduha: Jeziva buđenja tokom operacija!
Foto: Shutterstock

"Mislila sam da više nikad neću moći ništa i da su lekari uklonili sve s mene osim duše", "čuo sam kako seku, ali se nisam mogao pomeriti niti proizvesti zvuk", samo su neke od jezivih priča iskustva buđenja na operacionom stolu, piše Fox News.

Dolazak svesti tokom operacije nije novi pojam, a ovo je samo jedna od jezivih priča pacijenata, tvrde naučnici sa Univerziteta Oksford koji su u prvoj studiji te veličine analizirali stvarne slučajeve 300 pacijenata. Prema njima, svesnost usred operacije se događa u jednom od 10.000 slučajeva, a najgori deo tog iskustva je osećaj paralize, a ne samog bola.

Premalo anestetika

Ono što lekari govore pacijentima, da pod anestezijom spavaju, je zapravo neistina. Studija sprovedena u SAD-u otkrila je da prilikom hirurških zahvata, kombinacija lekova pacijentov mozak dovodi u stanje nesvesti, jedne vrste reverzibilne kome. Zato tokom operacije nisu u stanju da sanjaju. Mozak je zapravo na neki način umrtvljen. Moždane funkcije su tada na nivou onih pacijenata koji su u komi.

Pacijenti tvrde da nisu osećali bol u svom punom intenzitetu, već pre osećaj zatezanja, golicanja i gušenja. Osim toga, za većinu je neprijatno iskustvo bilo slušanje razgovora lekara, bilo da su komentarisali samog pacijenta ili tok operacije. Do buđenja usred operacije najčešće dolazi zbog nedovoljne doze anestetika ili pak neosetljivosti organizma na lekove, a iskustvo "budnosti" obično traje oko pet minuta, izvestili su istraživači.

Listverse donosi neke od jezivih priča ljudi koji su doživeli buđenje i svesnost na operacionom stolu za vreme opšte anestezije.

Krala od umirućih pacijenata, ginekolog snimao preglede: Monstruozna dešavanja u bolnicama! (VIDEO)

foto: Ilustracija / Shutterstock

Pokušavala sam da vrisnem

Sara Njutn (32) iz Velike Britanije išla je na operaciju želuca i kičme. Ona se seća kako su joj postavili cevčicu u ruku, potom joj se zamračilo, a sledeće čega se seća je jaki bol.

"Osećala sam kako seku, kako mi je ceo stomak otvoren. Nisam bila sigurna da li sanjam ili ne. Čula sam ih kako komentarišu krvarenje i pokušala sam da vrisnem, ali nisam uspela da proizvedem zvuk. Pokušala sam da promigoljim prstima, ali niko nije ništa primetio. Osećaj zarobljenosti je bio gori od bola. Osetila sam čistu paniku, mislila sam da ću umreti."

Setila se kako joj je hirurg pre operacije objašnjavao da će joj stomak poslednji iseći, pa je malo utehe pronašla u tome što se probudila pred sam kraj. Kako bi odvukla misli i smirila se, brojala je svaki šav. Sara je bila budna punih 40 minuta svoje operacije. Prva stvar koju je povikla u bolničkoj sobi bila je: "Bila sam budna!", a anesteziolog je priznao da je zamenio svoju uobičajenu praksu tj. redosled davanja određenih anestetika. Izvinio se, a bolnica joj je isplatila 30 hiljada funti odštete.

Doktori isključili devojku sa aparata: Njena majka odmah primetila nešto ispod pokrivača! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Osetila sam svaki rez i nedostajalo mi je kiseonika

Kanađanka Dona Pener trebalo je da prođe rutinsku abdominalnu operaciju. Sve je prolazilo u najboljem redu. Hirurzi su joj objasnili da će dobiti opštu anesteziju kako bi laparoskopija prošla što lakše, da će napraviti 3 ili 4 mala reza, staviti instrumente i proveriti zašto Dona previše krvari tokom menstruacije.

Anesteziolog joj je postavio masku na lice i rekao: "Duboko udahni". Ubrzo je zaspala kako je i planirano. Jednom kad se probudila, čula je zvukove operacione sale. Čula je razgovor osoblja, čula je zvuk aparata i bila je uverena da je sve dobro prošlo.

"Dodajte mi skalpel", bila je rečenica koja je promenila sve. Shvatila je da operacija tek treba da počne. Dona je počela da paniči i tada su stvari krenule još gore. Tada je osetila prvi rez:

"Nemam reči kojima bih opisala bol. Bilo je strašno". Htela je da kaže nešto, pomeri bilo koji mišić, ali nije mogla. Bila je do te mere paralizovana da nije mogla čak ni da plače.

"Čula sam ih kako rade na meni. Čula sam njihov razgovor. Osetila sam sve rezove, a osetila sam i kad je gurnuo instrumente u mene", priča Dona.

Operacija je trajala sat i po, a ona je sve vreme bila potpuno budna i potpuno paralizovana. Da bi priča bila još gora, sve vreme je bila priključena na aparat za disanje koji je održavao ritam od 7 udisaja po minutu. Srce joj je lupalo sve brže i brže, a disanje je bilo konstantno. Počela je da se guši i osećala je kao da joj pluća gore. Kasnije, kada ju je hirurg posjetio, ispričala mu je sve što joj se dogodilo. On se gotovo rasplakao i samo je govorio da mu je žao. Dona je nakon operacije mesecima išla kod psihoterapeuta.

"Nisam znala koji je dan u nedelji kad sam izašla iz operacione sale, toliko sam bila mentalno uništena". U međuvremenu je tužila bolnicu i tužba je rešena, a svota koja joj je isplaćena je nepoznata.

Sasvim običan dan na ginekologiji: Medicinska sestra otkriva bizarne tajne ovog posla!

foto: Ilustracija / Shutterstock

Shvatio da je srce prestalo da mu kuca

Sidni L. Vilijams je morao da ide na otvorenu operaciju srca koja podrazumeva rez na celom grudnom košu, a pre same operacije hirurg mu je rekao da su šanse da preživi operaciju, odnosno da umre na stolu, 50:50. Dali su mu anestetik i osećao da tone u san. Ali, probudio ga je zvuk testere- njegov grudni koš su upravo sekli njom. Pokušavao je da kaže lekarima šta se događa, ali iz njega nije izlazio zvuk, a potom je pokušao da da znak telom - sve bezuspešno.

Nije čak mogao ni da plače, jer je anestetik zaustavio rad njegovih suznih žlezda. Čuo je kako lekari raspravljaju o stanju njegovog srca, odnosno o tome koliko je ono oštećeno. Nekoliko sekundi kasnije, osetio je bolne talase kako prolaze kroz njegovo srce, i šokiran je shvatio kako je srce upravo prestalo da mu kuca. Zato su mu lekari davali elektrošokove, a bol koji je osetio opisao je kao nešto najgore što je ikad iskusio. Nakon buđenja, opisao je taj osećaj kao "živu sahranu". Na sreću, Vilijams je uspeo da preživi operaciju, ali posledica ipak nije uspeo da se reši - od tada pati od užasnih noćnih mora zbog kojih i škrguće zubima dok sanja i ima velika oštećenja gleđi, a ima i stalan strah od smrti uprkos psihoterapiji.

Život posle smrti zaista postoji: Naučnici otkrili šta se dešava sa dušom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs