Rezultat istraživanja

Italijanski lekari tvrde: Multipla skleroza prvo nastaje u crevima, evo zašto!

Jedan od dokaza u kojoj meri zapravo ishrana utiče na zdravlje čoveka
Medicina
20:34h Autor:
Italijanski lekari tvrde: Multipla skleroza prvo nastaje u crevima, evo zašto!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Da teška neurološka bolest multipla skleroza (MS) nastaje u crevima novo je otkriće koje su ponudili zdravstveni radnici jedne bolnice u Italiji posle višegodišnjeg istraživanja.

"Multipla skleroza nastaje u crevima", tvrdi jedna studija iz bolnice Sveti Rafael u Milanu. Obavljeno istraživanje otkriva možda ključnu ulogu crevne mikroflore pri nastanku ove podmukle neurološke bolesti.

Istraživanje koje je finansirao savez društava MS Italije objavljeno je učasopisu Science Advances otkriva vezu između anomalija u crevnoj mikroflori, aktivnosti imunog sistema i napretka bolesti.

!U crevima pacijenata sa RRMS, a u periodima pre samih relapsa, primećuje se promena crevne mikroflore i odgovarajuća proliferacija određenog tipa belih krvnih zrnaca koja se smatraju temeljnim za razvoj patologije“, zaključuje osoblje Instituta bolničke grupe Sveti Donat.

Studiju su koordinirali Marika Falkone, naučnica sa Odeljenja za imunologiju, transplantaciju i infektivne bolesti bolnice Sveti Rafael i Vitorio Martineli, neurolog Centra za istraživanje MS.

Znakovi da osoba krije tešku depresiju: Suptilno vas preklinje za pomoć!

Rezultati, koje će kasnije morati da potvrde i druge studije, naglašavaju autori, podržavaju hipotezu o važnoj ulozi creva u evoluciji bolesti. Prema ovoj teoriji, patološka aktivnost ćelija imunog sistema događa se u crevima.

Ovaj mehanizam se već dokazao kod autoimunog eksperimentalnog encefalitisa i eksperimentalnog modela MS. Istraživači su analizirali tkiva creva 19 obolelih od RRMS i 18 zdravih osoba. Prva grupa je nakon 2 godine podeljena u još dve manje grupe - pacijente u relapsnoj i pacijente u remitentnoj fazi.

Analiza je tako omogućila izdvajanje bakterija i ćelija imunog sistema u crevima i dovođenje u vezu tih rezultata sa fazama bolesti. U crevima pacijenata u aktivnoj fazi bolesti primećen je povećan broj jednog tipa limfocita T i TH17 poznatih kao "prvih ćelija imunog sistema", koje su svladale hematoencefalitsku barijeru i ušle u centralni nervni sistem i doprinele šteti na mijelinskom omotaču.

S obzirom na toda je jedan molekul IL17, koji one proizvode, primećen u većoj količini u lezijama na mozgu, limfociti TH17 se smatraju najodgovornijima za multiplu sklerozu.

Spas za "zarđale" kosti: Leči slabu pokretljivost, ubija bol, podmlađuje zglobove! (RECEPT)

"Rezultati naše studije ukazuju na vrlo važnu ulogu crevne mikroflore u patogenezi RRMS, a to ne treba da nas čudi jer bakterije koje žive u našim crevima neprekidno ulaze u reakcije s našim imunim sistemom. Promena njihove ravnoteže izaziva imunu neravnotežu crevnom, ali i opštem nivou sa značajnim posledicama na sve bolesti koje su imunološki posredovane, pogotovo autoimune kao što su MS ili dijabetes tipa 1", zaključuje dr Falkone.

"Ovakve studije su nove, ali u jakoj ekspanziji", podseća dr Martineli i dodaje da one nisu važne samo za razumevanje mehanizama patogeneze MS, nego mogu da imaju i važnu ulogu za tretiranje bolesti i odgovore na terapije.

(Prevod teksta: Kristina Miočić Tadić; Priredio: Zoran Lazarević, Bašta Balkana)

Duboki uzrok opadanja kose: Kad nadoknadite ovaj mineral, ponovo će rasti kao iz vode!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs