Svetski dan dobrovoljnih davalaca

Dobrovoljno davanje krvi jača srce: Popravlja zdravlje na 3 načina!

Naučno je dokazano da redovni donori krvi znatno ređe dobijaju infarkt miokarda
Medicina
10:36h Autor:
Dobrovoljno davanje krvi jača srce: Popravlja zdravlje na 3 načina!
Foto: Profimedia

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obeležava svake godine 14. juna, donosimo najvažnije razloge zbog kojih bi svako trebalo barem da pokuša da postane jedan od njih. Jer spašavanjem tuđih života, možete spasiti i svoj sopstveni!

Ove godine, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi posvećen je hitnim situacijama. U svetu se godišnje skupi 92 miliona doza krvi, a jednom dozom mogu se spasiti tri života. Otprilike polovina od toga, prikupi se u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15 odsto svetske populacije.

Krv nije moguće proizvesti na veštački način. Jedini izvor tog "leka" jeste čovek - davalac krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno lečenje bolesnika, potrebno je uvek imati dovoljan broj davaoca, a time i dovoljne količine krvi u rezervi.

Najveći broj dobrovoljnih davalaca su muškarci i to stariji, jer s godinama elastičnost krvnih žila slabi, pa se stariji davaoci krvi nakon uzimanja uzorka često osećaju bolje.

Listove kupusa stavite na grudi i prespavajte: Ovaj trik svaka žena mora da zna!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako još uvek niste postali dobrovoljan davalac krvi, pročitajte tri razloga zašto je to dobro za vaše zdravlje!

1.Smanjen rizik od srčanog udaraNaučno je dokazano da redovni donori krvi znatno ređe dobijaju infarkt miokarda.

2. Određivanje zdravlja krviKod svakog davanja krvi određuje se krvna grupa i rezuz faktor, ali i analize na hepatitis B, C, HIV i sifilis.

3.Osećaj samopoštovanja koji produžava životVećina dobrovoljnih davaoca krvi jednostavno želi da pomogne drugima, a to im daje osećaj samopoštovanja, koji pozitivno utiče i na njihovo zdravlje.

Kako da snizite sedimentaciju bez lekova: Ovako telo može brzinski da ozdravi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs