Poremećaj u varenju

Simptomi lenjih creva: Glavni uzročnik nadutosti, bola u stomaku i gojenja!

Do poremećaja dolazi kada nervi koji se nalaze u zidovima creva i koji bi trebalo da pokreću creva kako bi izbacili sadržaj napolje jednostavno se ne pokreću dovoljno
Medicina
18:10h Autor:
Simptomi lenjih creva: Glavni uzročnik nadutosti, bola u stomaku i gojenja!
Foto: Thinkstock

Naši organi za varenje imaju svoj ritam i trebalo bi da je on uvek isti, ako su nam i navike i ishrana iste. Ipak, kod nekih od nas i nije uvek tako, pa se creva ne prazne onako često kako bi trebalo, što dalje vodi u probleme i poremećaje, piše Kodren.com.

Iako svako od nas ima svoj ritam pražnjenja creva, naučnici smatraju da postoji nešto što se zove prečesto i previše retko, odnosno, usporeno pražnjenje creva. Smatra se da je normalno od 2 puta dnevno do 3 puta nedeljno i da je sve više od toga (ili manje) znak nekih poremećaja ili bolesti.

Kada praznimo creva ređe od tri puta nedeljno, smatra se da imamo problem sa lenjim crevima. Do poremećaja dolazi kada nervi koji se nalaze u zidovima creva i koji bi trebalo da pokreću creva kako bi izbacili sadržaj napolje jednostavno se ne pokreću dovoljno i sadržaj ostaje u crevima duže nego što je normalno.

Kada se sadržaj iz creva ne izbaci odmah ili na vreme, iz njega se izvlači tečnost i ono postaje sve suvlje i tvrđe, što dovodi do toga da ih je teže izbaciti. Tada osoba ima problem sa lenjim crevima.

Iako je potpuno jasno šta ovaj poremećaj znači i koji su njegovi simptomi, nekada oni i nisu baš očigledni i osoba i ne shvata da zapravo ima problem sa lenjim crevima. Nekada on dolazi postepeno, pa dok osoba i shvati da ima problem, on je već dostigao alarmantne razmere.

Popijte samo jednu kašiku pred spavanje: Do jutra, otrovi iz jetre i creva biće isprani kao vodom!

Simptomi lenjih creva:

Osećaj težine u crevima - što je i logično ako znamo da su creva puna otpada koji ne odlazi. Osoba se može žaliti da stalno ima osećaj da su joj creva puna.

Tvrda stolica - kada se stolica zadržava u crevima, ona gubi tečnost, jer zidovi creva prirodno izvlače tečnosti iz nje. Tada stolica postaje sve suvlja i tvrđa, što dodatno otežava pražnjenje i nuždu.

Bolovi u stomaku - svako duže zadržavanje sadržaja u crevima logično izaziva i bolove u stomaku, prvo jer su creva puna sadržaja, a onda i zato što se creva trude da sadržaj izbace, što izaziva bol.

Otežano naprezanje - ovde praktično nije jasno da li je u pitanju uzročnik ili simptom, ali je sigurno da je stomaku teško da se reši viška, zbog čega slabi a onda se stvara začaran krug, jer slabi mišići ne mogu dalje izazivati pražnjenje.

Otečen stomak - jasno je, takođe, da je stomak pun sadržaja vremenom sve veći. Ovde postoji još jedan problem, a to je da kada stomak postane naduven, tada se već radi o ozbiljnom poremećaju koji se mora rešavati što pre. Nekada osoba ima povremeno naduven stomak, koji splasne sa pražnjenjem creva, u zavisnosti od težine poremećaja.

Žena (60) popravila vid, očistila jetru i debelo crevo: Smesa koja čuda čini! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mučnina - zbog težine u stomaku, on se podiže i potiskuje dijafragmu i želudac, što znači da izaziva mučninu ili gorušicu.

Nedovoljno pražnjenje creva - osobe koje imaju lenja creva imaju utisak da nikada nisu do kraja ispraznili creva, kao da još nešto stoji. Može se dogoditi da na vešu nađu tragove fecesa koji se stalno po malo ispušta.

Zatvor - problem sa lenjim crevima povezan je i sa konstipacijom, jer se nekada stanje može pogoršati zbog čega osoba ne može da prazni creva do kraja, ali ni da ima redovnu stolicu.

Uzročnici lenjih creva

Više je razloga koji dovode do ovog stanja. Iz tog razloga teško je govoriti o ujednačenom lečenju, ali i simptomima koji se ponavljaju. Recimo da postoje i periodi kada se situacija pogoršava ili poboljšava, što znači da je čitav problem praktično individualan i ne može se naći jednako rešenje za sve. Od težih uzročnika svakako treba napomenuti određene lekove, anoreksiju i bulimiju kao uzročnike problema sa varenjem i neke hronične bolesti, poput AIDS-a. Lakši uzročnici najčešće su loša ishrana i zloupotreba laksativa.

Neki naučnici su utvrdili da osobe koje su često uzimale proizvode za pražnjenje creva su izazvale njihovu atrofiju i lenjost, a onda opet uzimaju iste proizvode kako bi praznili creva i tako zatvaraju krug. Treba napomenuti i neurološke poremećaje koji mogu izazvati probleme u nervima koji se nalaze u zidovima creva, što usporava pražnjenje i njihov rad.

Šta se dešava kad pomešate cveklu, šargarepu i jabuku: Čaša soka uništava ove bolesti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Lečenje lenjih creva

Važno je napomenuti da laksativi, koje osobe uzimaju u početku, samo privremeno rešavaju problem, jer najčešće samo razmekšavaju stolicu i time olakšavaju njeno izbacivanje. Ukoliko imamo osećaj da u crevima stoji sadržaj koji nikako da izađe bolje je uzeti specijalne čepiće koji deluju lokalno razmekšavajući sadržaj koji je u tom trenutku u crevima, a koji ne izaziva poremećaje u želucu i crevima.

Najbolje lečenje lenjih creva je promena ishrane i načina života, jer je problem najčešće time i uzrokovan.

Hrana

Najpre je potrebno u ishranu uneti dovoljno vlakana, kojih ima u određenim namirnicama. Potrebno je dnevno unositi najmanje 14 grama vlakana, za žene najbolje oko 25 grama, dok muškarci mogu i do 38 grama na svakih 1.000 kalorija hrane.

Od namirnica koje su bogate vlaknima najbolje su celo zrno pšenice, ovsene pahuljice, voće, povrće, pasulj i orasi. Pored toga potrebno je pojačati unos krastavaca, paradajza i šargarepe. Unositi ove namirnice u ishranu postepeno, menjajući navike, pa je dobro recimo započeti dan ovsenim pahuljicama, sokom od suvih šljiva, onda povećati unos salate, jesti hleb od celog zrna pšenice.

Uzimati najmanje 1,5 litara vode dnevno. Vežbajte redovno, ovo je savet za sve poremećaje ishrane i varenja. Vežbanje jača zidove creva i time se ona drže čvršće, ali i postaju elastičnija. Steknite naviku da praznite creva uvek u isto vreme, recimo ujutro. Tako će se ona sama navići i stvoriti nadražaj u isto vreme. Ukoliko je problem veći i traje dugo, javite se lekaru. U nekim slučajevima on će preporučiti i operativno lečenje.

Najzdravija namirnica za mozak i telo: Pročišćava creva i krvotok od otrova i masnoća

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs