Zasadite ga obavezno

Biljka vredna kao suvo zlato: Kako da izlečite celo telo renom! (RECEPTI)

Vitamin C, kalijum, vitamin B1, B2 i B6, gvožđe, kalcijum, magnezijum i fosfor samo su neki od lekovitih materija u renu
Medicina
13:16h Autor:
Biljka vredna kao suvo zlato: Kako da izlečite celo telo renom! (RECEPTI)
Foto: Thinkstock

Da li ste nekad čuli za izreku: "Rotkvica vredi kao olovo, repa kao srebro, a ren kao zlato?"

Pročitajte za šta je sve dobar ren, i biće vam jasno zašto se od davnina poredi sa vrednim plemenitim metalom!

Ren je višegodišnja biljka zelenog lišća, belog korena i ljutog ukusa. Potiče sa Mediterana i iz zapadne Azije. U ishrani se najčešće upotrebljava koren rena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.

Zbog svog sastava, koji uključuje vitamin C, kalijum, vitamin B1, B2 i B6, gvožđe, kalcijum, magnezijum i fosfor, ren je, osim gurmanski, izuzetan i kao lekovito sredstvo. Njegovu lekovitost poznavali su i stari Grci - još 1500. godina pre nove ere koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima.

Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari, a uz to čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima.

Stručnjak za metabolizam tvrdi: Dijabetes može biti izlečen za 5 minuta! (FOTO, RECEPT)

Sok od rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju u čoveku i biljkama.

Poboljšava funkciju organa za varenje, tako što stimuliše lučenje želudačnih i crevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Ren podstiče i rad jetre, srca i cirkulaciju, a uz to je odličan diuretik i pomaže kod reumatizma.

Svež koren rena može se koristiti tokom cele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pesak ili drži u podrumu. Ako imate veći koren, možete da izrendate potrebnu količinu, a ostatak zamotate u aluminijsku foliju i čuvate u frižideru u kutiji za povrće.

Ako želite da vam rendani ren ostane svež i nakon tri nedelje, pomešajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta i čuvajte u frižideru.

Obnavlja žuč, jetru i štitnu žlezdu iz korena: Jeftina namirnica može da oporavi celo telo!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs