Placebo

Umesto lekova pacijentima dali obične bombone: Lekari svedoci čudesnog oporavka bolesnika!

Doktor Dispenza tvrdi da pozitivno razmišljanje može da izleči svakog čoveka bez obzira na ozbiljnost bolesti
Medicina
12:40h Autor:
Umesto lekova pacijentima dali obične bombone: Lekari svedoci čudesnog oporavka bolesnika!
Foto: Profimedia

Doktor Džo Dispenza je američki lekar koji se obrazovao na području kiropraktike, neurologije, neuronauke i stanične biologije.

Napisao je nekoliko bestselera, od kojih su najpoznatiji Placebo ste vi i Stvorite novo ja. Uz sve to, dr Dispenza širom sveta održava brojne radionice i predavanja.

Na njegovim radionicama, na kojima su naučnici posebnim uređajima snimali mozak, srčani ritam i srčanu koherenciju učesnika, događala su se brojna spontana izlečenja.

Izlečio je ljude koji su bolovali od multiple skleroze, bolesti štitne žlezde, dijabetesa, celijakije, lupusa i drugih bolesti – i to bez ikakve upotrebe lekova. Svim izlečenim osobama bilo je zajedničko to što su promenom načina razmišljanja stvorili za sebe – novu stvarnost.

Prema rečima dr Dispenze, ti su pacijenti misao prihvatili kao stvarnost i onda čekali rezultat, emotivno verujući u njega, nakon čega je usledilo ozdravljenje.

Tvrdi da je izlečio rak u 4. stadijumu sodom bikarbonom: Ovo je njegov recept od 2 sastojka! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Lično iskustvo dr Dispenze

Dr Džo Dispenza je u 23. godini tokom triatlona doživeo težak pad s bicikla. Udario ga je terenac te je slomio čak 6 pršljenova. Lekari su hteli da m nakon nesreće ugrade šipku u kičmu, a to je značilo da bi do kraja života živeo s invalidnošću i trpeo velike bolove.

Za njega to jednostavno nije bila opcija. Duboko u sebi je verovao u životnu inteligenciju koja pokreće ljudsko telo i koja upravlja milionima nesvesnih funkcija.

Odbio je operaciju i smislio svoj plan verujući u vlastitu snagu isceljenja. Svaki dan je upućivao viziju svog izlečenja višoj inteligenciji i to bi trajalo po dva sata dnevno. U početku se borio s negativnim mislima, ali ih je uspeo savladati. Zamišljao je sebe kao zdravu osobu u nekim običnim svakodnevnim aktivnostima, koje su mu tada zbog teške ozlede kičme bile neizvodljive.

A zatim bi ih proživeo, duboko u sebi i emotivno. Njegovo stanje je iz dana u dan postajalo sve bolje. Devet i po nedelja nakon nesreće potpuno se oporavio – bez lekarske intervencije.

Promenite misli i postanite nova osoba

Da li ste primetili da iz dana u dan u glavi vrtite iste misli? 90% misli koje imate danas iste su onima koje ste imali jučer, a to znači da živite u prošlosti.

Dr Dispenza je zahvaljujući svom bogatom iskustvu rada s ljudima shvatio da je upravo to razlog zbog kojeg se mnogi razbolevaju i zbog čega ne uspevaju da ozdrave. Ne možete stvoriti novu budućnost dokle god živite u prošlosti – kaže dr Dispenza.

Iste misli, kaže dr Dispenza, uvek vas vode istim odabirima, isti odabiri uvek vode istom ponašanju, isto ponašanje istom iskustvu, a isto iskustvo uvek iznova u vašem telu rađa iste emocije.

Na kraju te emocije opet stvaraju iste misli. Iz toga nastaje vaša ličnost. Čak 95 posto vaše ličnosti do navršene 35. godine čini set naučenog ponašanja, uverenja, emocionalnih reakcija, percepcija i stavova.

Taj vaš set funkcioniše poput podsvesnog automatskog kompjuterskog programa koji upravlja svim vašim postupcima i reakcijama. Stoga, da biste menjali ličnost, morate promeniti svoje misli i bukvalno postati nova osoba!

Ali obratite pažnju na sledeće - u trenutku kad odlučite da više nećete imati iste misli i iste izbore, isto ponašanje iste osećaje, počet ćete osećati neprijatnost, nesigurnost i neizvesnosti. To znači da ste ugazili u reku promene.To takođe znači smrt vašeg starog JA i postupno rađanje novog. Neki to stanje prelaza nazivaju tamnom noći duše. Zbog te neprijatnosti većina ljudi vraća se istim obrascima, istim mislima i ponašanju jer se u njima osećaju sigurno. Ne dopustite da i vas ta početna neprijatnost zaustavi. Ne bojte se nepoznatog jer jedino iz nepoznatog možete dobiti snagu i doživeti ozdravljenje.

Kako deluje placebo?

Pod uticajem negativnih misli, koje stvaraju osećaje straha, ljutnje i besa, u telu se luče hormoni, poput adrenalina i kortizola, koji negativno utiču na vaše zdravlje. Neuronauka je dokazala da prelaskom na nove misli menjate i obogaćujete svoj mozak. Naime, svaka nova misao i novo učenje stvaraju nove veze među moždanim neuronima, a pritom se stvara i protein koji uključuje nekoliko gena. S novim načinom razmišljanja menjate se i neurološki, i hemijski, i genetski.

Osim što nove misli, novo ponašanje i novi osećaji uzrokuju pozitivne promene u mozgu, oni dovode i do stvarnih pozitivnih fizioloških promena u vašem telu. Kada smo suočeni s bolešću, lek uvek tražimo izvana - u obliku neke čudotvorne pilule koju će nam prepisati doktor.

A lekare smatramo glavnim i odgovornim za uspeh ili neuspeh našeg lečenja. Ali šta ako se pravi lek zapravo krije u nama - u našem umu, mislima i uverenjima? Da je to zaista tako, potvrđuju brojna naučna istraživanja vezana uz placebo, odnosno primenu lažnih lekova ili lažnih operacija.

Ako bolesnom čoveku bez njegovog znanja umesto leka date da popije šećernu pilulu, velika je verovatnost da će početi da se oseća mnogo bolje. To se događa zato što on veruje u delotvornost tog leka. Nova istraživanja su pokazala da placebo deluje čak i onda kada osoba zna da je dobila lažan lek.

Ali imajte na umu da placebo deluje samo kad je utišan vaš analitički um i kad ste preko svojih emocija stupili u kontakt s podsvesnim delom sebe. Stoga, nemojte previše analizirati vlastiti život i biti previše samokritični jer tako onemogućujete delovanje placeba.

Iskustva pacijenata u lečenju placebo metodom

1. Depresija

Janis, koja je dugo godina bolovala od depresije, odlučila je da učestvuje u istraživanju u kojem su obolele osobe bile podeljene u dve grupe. Jedna grupa je dobijala pravi lek, a druga – placebo. Niko od pacijenata nije znao koje tablete dobija. Janis je bila u drugoj grupi. Čim je počela piti lažne pilule, njeno stanje se naglo popravilo. S vremenom se uz placebo-pilule potpuno izlečila od depresije i više nije imala suicidalne misli. Kada je saznala da je upravo ona bila u placebo-grupi, nije mogla da veruje. Dakle, ona je sebe doslovno uverila da uzima pravi lek. To što se kod Janis događalo nije se odvijalo samo u njenom umu i mozgu. U njenom telu događale su se konkretne promene. “Njen je um promenio njeno telo”, kaže dr Dispenza.

2. Osteoartritis

U jednom istraživanju učestvovalo je nekoliko bivših vojnika, koji su bolovali od osteoartritisa kolena i jako teško hodali. Oni su bili podvrgnuti lažnoj operaciji kolena. Naime, hirurg na njihovom kolenu nije napravio nikakav zahvat, osim što im je zarezao i zašio kožu tako da je sve izgledalo kao da su zaista operisani. Rezultati su bili zapanjujući - nakon “operacije” oni su počeli normalno da hodaju i osećali su se jednako dobro kao i oni koji su prošli pravu operaciju.

3. Parkinsonova bolest

U jednoj bolnici je grupa osoba obolelih od Parkinsonove bolesti bilo rečeno da će dobiti lek koji će znatno ublažiti njihovo stanje. Ali, umesto pravog leka, dobili su običnu injekciju fiziološkog rastvora. Kod polovine ispitanika stanje se znatno popravilo i poboljšale su se njihove motoričke funkcije, a sken je pokazao da je njihov mozak proizvodio čak 200 posto više dopamina nego pre.

Ovako izgleda život sa Parkinsonovom bolešću: Žena obolela u 32. godini!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Operacija bez morfijuma

Tokom Drugog svetskog rata na američkom ratištu ponestalo je morfijuma. Dok je hirurg očajavao, jedna medicinska sestra je teško ranjenom vojniku pre operacije ubrizgala obični fiziološki rastvor. Ranjenik se odmah smirio. Hirurg koji je operisao tog vojnika bojao se da će ovaj pasti u šok od teških bolova, ali to se nije dogodilo. Vojnik je operaciju podneo jako dobro. Kasnije su fiziološki rastvor davali i drugim vojnicima kad god bi im ponestalo morfijuma. Ovi primeri s ratišta, kao i brojna istraživanja koja su posle sprovedena, pokazali su da uzimanjem placeba pacijenti stvaraju vlastite endorfine – vlastite prirodne analgetike.

5. Izlečenje smehom

Kousins je bio urednik jednog časopisa, koji je oboleo od teškog oblika artritisa i kojemu su lekari rekli da su mu mogućnosti za oporavak 1:500. Budući da je procenio kako je njegovu bolest uzrokovalo negativno emotivno stanje, odlučio je promeniti svoj stav i misli. Počeo je misliti pozitivno, često je gledao komedije pa se jako puno smejao. Smehom i pozitivnim stavom ovaj čovek se potpuno izlečio.

Promena stava promenila je hemiju njegovog tela. Jednostavno je isključio gene koji su doveli do bolesti i uključio nove gene, koji su doveli do konačnog izlečenja. Sam je Kousins posle je rekao da je ljudsko telo najbolji farmaceut koji izabira najuspešnije lekove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs