Tuga

Doktori su mi rekli da je sve u redu: 10 godina kasnije saznala sam da umirem!

Guglala bih "krv u stolici" i 10 različitih stvari bi izašlo kao uzrok, uključujući i rak debelog creva, međutim ja sam mislila da se taj rak javlja samo kod starijih ljudi, rekla je Sara
Medicina
21:54h Autor:
Doktori su mi rekli da je sve u redu: 10 godina kasnije saznala sam da umirem!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Sara DeBord je imala 24 godine kada je prvi puta uočila krv u stolici. Nakon što se podvrgla fleksibilnoj sigmoidoskopiji kako bi joj lekari pregledali debelo crevo i rektum, dijagnostikovani su joj hemoroidi.

Svaki put kada je tokom sledećih 10 godina DeBord u svojoj stolici videla krv, govorila je sebi da su za to krivi hemoroidi. S 34 je godine počela brzo da gubi kilograme, međutim to je pripisala intenzivnom treniranju za polumaraton. Pritom je često morala da ide u toalet.

Nakon kolonoskopije je saznala da ima inoperabilan rak debelog creva koji se proširio na njena pluća, piše New York Times.

"Sve vreme me je gledao u lice", rekla je DeBord koja živi u Mineapolisu u saveznoj državi Minesoti. Sarin rak je toliko uznapredovao da ne može da priušti prekid terapije.

"Guglala bih "krv u stolici" i 10 različitih stvari bi izašlo kao uzrok, uključujući i rak debelog creva, međutim ja sam mislila da se taj rak javlja samo kod starijih ljudi", rekla je DeBord.

8 tihih simptoma raka: Telo vas upozorava, ne ignorišite ga!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema Američkom udruženju za rak, od raka debelog creva zaista dominantno obolevaju osobe starije od 50 godina, međutim sve je više 20 i 30-godišnjaka koji obolevaju. Taj rak se 1990. godine pojavljivao kod šest odsto odraslih mlađih od 50 godina, da bi se ta brojka povećala na 11 odsto u 2013. godini.

Uzrok, odnosno uzroci raka debelog creva naučnicima za sada nisu do kraja poznati. Iako je sve više obolelih od raka povezanih s HPV-om, taj virus uglavnom uzrokuje rak cerviksa, grla i anusa, a naučnici ne veruju da su seksualno ponašanje ili HPV uzrok povećanja broja obolelih od raka debelog creva.

Podstaknuta svojim slučajem, DeBord podstiče mlade da obrate pažnju na znakove koji bi mogli da budu indikacija raka debelog creva. Ako primetite krv u stolici, krvarenje iz rektuma ili stolice koje su tamne ili crne boje svakako bi trebalo da odete kod doktora. Takođe, ako iz neobjašnjivih razloga počnete da gubite kilažu i ako se osećate umorno, zakažite pregled kod gastroenterologa. Smetnje sa probavom, grčevi u abdomenu, bolni gasovi ili promena probavnih navika koje traju više od nekoliko dana mogu takođe da budu simptomi ozbiljnijih probavnih problema.

U Srbiji godišnje 4.500 ljudi oboli od raka debelog creva: Ovako možete da sprečite opaku bolest!

<\/div>

"Stalno sam smišljala izgovore za svoje simptome", rekla je DeBord.

Mnogi simptomi koji bi mogli da budu indikatori raka debelog creva mogu da budu benigni ili povezani s drugim medicinskim stanjima, pa je upravo iz tog razloga kod mlađih odraslih osoba teško postaviti definitivnu dijagnozu.Stručnjaci poput doktora Tomasa Vebera tvrde i da anemija može da bude indikacija raka debelog creva.

"Ne želimo da stvaramo paniku, međutim broj obolelih među mladima je u porastu", rekao je doktor Mark Počapin, direktor odeljenja gastroenterologije u Medicinskom centru NYU Langone i blagajnik Američkog koledža gastroenterologa.

Nikada ne oboljevaju od raka: Svi im se smeju, ali oni pucaju od zdravlja!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mlađi se zato upućuju da otvoreno razgovaraju sa svojim lekarom opšte prakse o svim svojim zdravstvenim problemima i da se upoznaju s porodičnom istorijom bolesti. Izvršna direktorka Koalicije raka debelog creva kaže da mladi treba da upoznaju svoje telo i da prate izgled svoje stolice. Dodaje da po potrebi treba da traže drugo mišljenje ako ih njihov doktor opšte prakse ne doživljava ozbiljno i da treba da žive zdravim životom ako žele da smanje rizik od raka debelog creva.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs