Evo kako

(ISPRAVKA) PAŽNJA! Soda bikarbona NE MOŽE spasiti život

Ovom prilikom demantujemo tekst koji smo preneli sa portala vecernji.hr, a reč je o lekovitim svojstvima sode bikarbone koji NISU DOKAZANI

Medicina
11:22h Autor:
(ISPRAVKA) PAŽNJA! Soda bikarbona NE MOŽE spasiti život
Foto: Shutterstock

Iako je naš portal u prvobitnoj verziji teksta (26.01.2016. godine) preneo da su naučnici dokazali da "soda bikarbona može da nam spase život" jer povećava nivo bikarbonata u telu, naknadnom analizom fekt-čekera utvrđeno je da ovo istraživanje NIJE POTPUNO, te da NIJE DOKAZANO da soda bikarbona ima tu sposobnost.

Stoga se izvinjavamo čitaocima koje smo doveli u zabludu i unosimo potrebne ispravke u tekst:

Većina nas ima kod kuće sodu bikarbonu, beli prah koji najčešće koristimo za čišćenje i pri kuvanju. Ali, ovaj beli prah ima i mnogo značajniju ulogu ALI NE MOŽE DA NAM SPASE ŽIVOT!

Stariji ljudi sa niskim nivoom bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 posto veći rizik prerane smrti, otkrili su naučnici u poslednjem istraživanju na Univerzitetu Utaha.

ALI NIJE DOKAZANO DA da povećanje nivoa bikarbonata može da produži život.

Tim naučnika istraživao je kako su promene pH, ugljen dioksid i bikarbonati povezani sa životnim vekom zdravih starijih osoba. Naučnici su analizirali podatke 2.287 učesnika istraživanja sa kojim su započeli istraživanje još 1997.godine.

Manjak bikarbonata je na celom svetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje uprkos tome što je izuzetno uobičajeno. NIJE DOKAZANO da je soda bikarbona odgovorna za transport kiseonika.

Povišene PH vrednosti mokraće sprečava kristalizaciju mokraćnih kanala.

Utvrđeno je da mokraćna kiselina prouzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, kamen u bubregu. Također stvara otrovni spoj alkosan koji stvaraju gljivice.

Nivou bikarbonata u organizmu možete povećati ishranom obogaćenom voćem i povrćem ili farmaceutskom sodom. NIJE DOKAZANO da se oralnim uzimanjem sode bikarbone izvlači uran iz bubrega

Pomešajte sodu bikarbonu i limun: Zaboravićete šta je prehlada i grip! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs