Česta pojava

Zašto se javljaju trnci i osećaj mravinjanja na telu: Kada treba hitno otići kod lekara!

Najčešći uzrok trnaca u udovima je problem sa nervima, što može da znači da nešto pritiska nerve, odnosno da je došlo do uklještenja ili da je živac povređen
Medicina
21:10h Autor:
Zašto se javljaju trnci i osećaj mravinjanja na telu: Kada treba hitno otići kod lekara!
Foto: Shutterstock

Trnci u rukama i nogama mogu da nastanu jer smo ih držali u čudnom položaju, pa dolazi do zaustavljanja cirkulacije i osećaja mravinjanja.

Od ovakvih trnaca se čovek brzo oporavi, za nekoliko sekundi ili minuta, a čak ne treba ni da se krećete.

Ali, šta uraditi ako se trnci u ekstremitetima neprestano pojavljuju bez uzroka?

Ova pojava spada u probleme čulnog sistema pod nazivom parestezija, a osim trnaca i mravinjanja, pojavljuje se i osećaj iglica, bockanja, žarenja i pečenja.

Svakako je potrebno odmah posetiti lekara i uraditi kompletan pregled, kako bi se saznalo šta je tačan uzrok i kako bi se problem mogao rešiti.

Božije čudo iz stare Grčke: Biljka koja vraća zdravlje, lepotu i mladolikost!

Česti uzroci trnaca

Najčešći uzrok trnaca u udovima je problem sa nervima, što može da znači da nešto pritiska nerve, odnosno da je došlo do uklještenja ili da je živac povređen. Do uklještenja može doći zbog povrede ili stresa, kao i zbog infekcija ili izloženosti otrovima.

Trnci se mogu javljati i ako je narušen balans ili nema dovoljno vitamina i minerala u telu. Vitamini E, B1, B6, B12 važni su za normalno funkcionisanje živaca, a i premalo i previše istih može da uzrokuje ovu pojavu.

Kod dijabetičara, moguće je da je došlo do dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja perifernih nerava, a uz to se pojavljuje i bol, gubitak osećaja, kao i slabljenje mišića nogu. Osim toga, oboleli se lakše povređuje, odnosno dolazi do lakšeg stvaranja otvorenih rana.

Autoimune bolesti takođe mogu da budu krivci za pojavu ovog neprijatnog osećaja, ali u ovom slučaju se trnci ne pojavljuju samo u rukama i nogama, već na bilo kom delu tela. Razlog tome je što bolest napada sopstvene telesne ćelije misleći da su one štetne za telo.

Pčele su me izlečile od multiple skleroze: Žena otkriva neverovatno iskustvo!

Trnci mogu biti i posledica infekcija poput Lajmske bolesti, infekcije koja može da nastane zbog ujeda krpelja, zatim zbog infekcije virusom herpes zoster i herpes simplex.

Alkoholizam je još jedan od uzročnika trnaca u rukama, a može se javiti i zbog nedostatka vitamina ili zbog loših prehrambenih navika. Takođe, alkoholizam može dovesti do alkoholne neuropatije, odnosno oštećenja nervnog sistema zbog alkoholizma.

Ako ste u prošlosti imali povredu ili traumu, bez obzira na njenu težinu, moglo je doći do povrede vratnog pršljena, koji sada uzrokuje trnce u prstima.

Pre nego što posetite lekara, budite sigurni da nosite udobnu obuću i pokušajte što manje da sedite prekrštenih nogu. Naime, zbog konstantno istog načina sedenja dolazi do loše cirkulacije. Osim toga, trnci u prstima mogu biti i posledica upale karpalnog tunela.

Loša cirkulacija je prošlost: Trik da zagrejete stopala za nekoliko minuta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs