Fatalna bolest

Opasna ženska infekcija: Izložene ste svaki dan, nećete je prepoznati, a ima fatalne posledice!

Nažalost, simptomi sindroma toksičnog šoka vrlo lako mogu da se zamene sa simptomima gripa, a može da izazove i smrt
Medicina
10:50h Autor:
Opasna ženska infekcija: Izložene ste svaki dan, nećete je prepoznati, a ima fatalne posledice!
Foto: Shutterstock

Sindrom toksičnog šoka je retko, ali veoma opasno stanje, o kom nikada i ne razmišljamo, izuzev kada na televiziji čujemo za iznenadnu smrt neke mlade devojke usled ovog problema!

Najsvežiji slučajevi tiču se 24-godišnjeg modela Loren Vaser, koja je pre nekoliko godina izgubila nogu zbog sindroma toksičnog šoka, ali i 13-godišnje tinejdžerke iz Velike Britanije, čiji slučaj je bio fatalan.

Ali, postoji način da se zaštitite, samo morate dobro da se upoznate sa uzrocima.

Zašto nastaje?

Toksični šok se javlja kada toksini, nastali iz određenih vrsta bakterije Stafilokoke, napadnu telo, izazivajući veoma visoku temperaturu, strašan osip i druge komplikacije koje vam mogu ugroziti život.

Čak 50 odsto slučajeva nastaje usled korišćenja tampona, jer vlakna koja se nalaze u tamponu pogoduju razvoju tih bakterija, ali mogu se razviti i na otvorenim ranama, poput ujeda insekta, objašnjava ginekolog Dajana Hop.

Pozajmila šminku od drugarice i postala invalid: Tragična sudbina mlade mame (27)!

Simptomi

Nažalost, simptomi sindroma toksičnog šoka vrlo lako mogu da se zamene sa simptomima gripa. Tu spadaju povraćanje, dijareja, osip, naročito na tabanima, bol u mišićima, nizak pritisak, glavobolja i temperatura između 38 i 39. Najgore je to što se infekcija širi veoma brzo i rapidno može da dovede do otkazivanja organa, pada pritiska, pa čak i smrti.

Ovo je još jedan od razloga zašto ne treba sami sebi da postavljate dijagnozu i sve otpišete kao običnu prehladu, već da posetite lekara!

Prevencija

Budući da je tampon uzrok broj 1 sindroma toksičnog šoka, treba dobro paziti kako ga upotrebljavate.

"U karijeri sam videla mnogo žena koje zaborave da izvade tampon, pa on ostane u njihovoj vagini i po nedelju ili dve, a nisu dobile sindrom toksičnog šoka", objašnjava Hop.

Srpski profesor stvorio najmoćniji prirodni lek: Obnavlja celo telo, ubija maligne ćelije! (VIDEO)

Mnoge žene se pitaju šta će se dogoditi ako zaborave da izvade tampon. Doktorka objašnjava da je moguće da vam se ne dogodi ništa, ali je moguće da doživite, nažalost, sudbinu dve nesrećne devojke čiji je slučaj sindroma toksičnog šoka nedavno zabeležen.

"Ipak, držite se pravila da tampon menjate na četiri do maksimalno 8 sati", savetuje ona.

Takođe, preporučuje se da, akop već koristite tampone, odaberete one sa najmanjom apsorpcijom, kao i da sve rane koje imate na telu propisno dezinfikujete i održavate, bilo da je u pitanju ožiljak od operacije ili običan ubod komarca. Ukoliko ste već "preživeli" sindrom toksičnog šoka, možete biti izloženi ponovo, pa je najbolje da o tome obavestite svog lekara.

Srećom, ovo stanje nije tako često. Prošle godine, Centar za kontrolu bolesti Sjedinjenih Država zabeležio je 26 slučajeva.

"Tokom moje dugogodišnje karijere, nisam nikada imala pacijentkinju sa sindromom toksičnog šoka", objašnjava Hop. Ipak, najbolje je biti oprezan i ne rizikovati, jer posledice mogu biti zaista ozbiljne.

Podmukli simptom raka! Zagledajte se u svoje nokte: Ako ovo primetite, hitno idite kod lekara!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs