Obratite pažnju

Usporite starenje i podmladite mozak: Ovo je najbolja preventiva za mentalne bolesti!

Ne treba trenirati samo telo, već i mozak, kako biste podsticali njegov pravilan rad
Medicina
19:38h Autor:
Usporite starenje i podmladite mozak: Ovo je najbolja preventiva za mentalne bolesti!
Foto: Shutterstock

Pravilna ishrana i vežbanje nisu bitni samo za telesno zdravlje, nego i za moždanu kondiciju. Šta konkretno možete da uradite ako želite da sporije starite i da bistrije i brže razmišljate?

Da li znate da vežbanje, jagode i učenje jačaju mozak? Mozak treba da trenira kao i mišići, treba da ga hranite pravilnom hranom i da ga podstičete na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja. Fizičko vežbanje od velike je važnosti za mozak, a istraživanje Univerziteta Djuk pokazuje da oni koji jedu zdravo i vežbaju u proseku tri do četiri puta nedeljno imaju 30 odsto bolje mentalne funkcije.

Svakih 6 sekundi neko umre od moždanog udara: Ovaj test spasava život!

Trening

povećava telesnu kondiciju, ali i koncentraciju, pa i kapacitete. Ishrana nije ništa manje važna za moždane vijuge. Masnoće, alkohol, šećer i slično utiču podjednako loše na telo i mozak! Hrana koja jača mozak mora da da dovoljno energije, a uključuje ugljene hidrate, vlakna, neke proteine i malo masnoća.Mozgu dodatnu energiju daju jaja s povišenim omega-3 kiselinama, pasulj i mahunarke, orašasti plodovi, sveže voće, hleb od celih žitarica…

A čime sve možete da podmladite mozak i da ga održavate aktivnim?

1. Vežbanjem protiv bolesti mozga

Osim telu, vežbanje pomaže i moždanim vijugama. Prema nekim istraživanjima, vežbanje smanjuje nivo hormona stresa kortizola koji, kada je povišen, može da smanji hipokampus (deo mozga odgovoran za pamćenje i učenje). Studije pokazuju i da vežba pomaže u sprečavanju demencije ili Alchajmerove bolesti.

Šta je glavni uzrok demencije: Najčešći simptomi i prevencija!

2. Jagode i lubenice su hranjive namirnice

Konzumirajte sveže voće. lako sadrži dosta šećera, bogato je vodom i ima malo kalorija. Voće svežih boja poput jagoda, lubenica i borovnica su među najhranljivijim namirnicama. Lešnici i bademi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina.

3. Zeleni čaj

Za bolju koncentraciju kafu zamenite čajem! Umerene količine kofeina mogu da poboljšaju koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je da barem jednu kafu dnevno zamenite zelenim čajem.

Orah liči na mozak, paradajz na srce: Hrana koja štiti određene organe!

4. Podmladite mozak rešavanjem ukrštenica

Mozak stari zajedno s nama, pa je s godinama potrebno i da ga dodatno stimulišemo. U tu svrhu može da posluži i meditacija, a nije naodmet ni rešavanje ukrštenica ili sudokua!

5. Držite mozak u formi mentalnim treningom

Da bi mozak bio stalno u dobroj formi, potrebno je i da ga mentalno vežbate. Naterajte se da naučite jedan strani jezik ili nešto novo što vas zanima. Igrajte igre pamćenja, ali i šah i kvizove. Budite aktivni i testirajte svoje pamćenje svakodnevno pokušavajući da zapamtite nešto novo!

Šta kafa čini našem telu: Prednosti i mane ispijanja više od 1 šoljice dnevno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs