Neverovatno ali istinito

Više od WC šolje: Radni sto je leglo bakterija

Ženski radni sto sadrži savršenu podlogu za razvoj bakterija i klica, dok je muški zadnji džep u kom obično drže novčanik savršen inkubator za ove napasti
Medicina
10:08h Autor:
Više od WC šolje: Radni sto je leglo bakterija
Foto: Shutterstock

Žene na i oko svojih kancelarijskih stolova, telefona, računara i fioka imaju četiri puta više bakterija nego muškarci, dokazalo je istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Arizoni.

Profesor Čarls Gerba, stručnjak za zemlju i vodu, analizirao je kancelarijske stolove na Univerzitetu u Arizoni, kao i kancelarijama u Njujorku, Los Anđelesu, San Francisku, Oregonu i Vašingtonu.

"Bio sam uveren da su muškarci prljaviji i da će biti puni klica i bakterija, ali, osim što su žene češće u kontaktu s malom decom, imaju tendenciju da gomilaju stvari", kazao je profesor. On priznaje da ženski stolovi izgledaju urednije, ali fioke su prepune kozmetike, poput krema za ruke i sličnog, raznih drangulija i najviše od svega, hrane.

"Da zavlada glad, to je prvo mesto gde bih tražio hranu", dodao je. Hrana i kozmetika su pravi raj za razmnožavanje svakojakih bakterija i klica, ali nije sve tako crno po žene, kaže Gerb. Naime, najveći broj bakterija na jednom mestu pronađen je u muškim novčanicima. "Obično je u zadnjem delu džepa gde je udobno i toplo, savršen inkubator za bakterije", objasnio je Gerb. Inače, prosečni radni sto sadrži oko 400 puta više bakterija nego šolja u toaletu pa Gerb predlaže čišćenje radnog stola dezinfekcijskim sredstvom jednom dnevno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs