Obratite pažnju

Zašto su japanke najgora obuća: Čuvajte kosti i zglobove!

Kada ste u ravnim cipelama, prstima morate da hvatate podlogu i to stvara veliki pritisak na prste i zglobove
Medicina
17:48h Autor:
Zašto su japanke najgora obuća: Čuvajte kosti i zglobove!
Foto: Shutterstock

Dok mnoge žene ne mogu ni zamisliti da dan ne provedu na visokim potpeticama, neke žene biraju udobnost ispred glamura. Ipak, ako ste među onima koji će zbog udobnosti izabrati japanke, stručnjaci upozoravaju - to je najgora vrsta obuće!

Istraživanje objavljeno prošle nedelje pokazalo je da nošenje štikli tokom tri godine trajno oštećuje zglobove, ali i oni koji stalno nose samo ravne cipele imaju problema.

"Japanke su opasna vrsta obuće. One ni u jednom delu ne podržavaju nogu i najgora su vrsta obuće", tvrdi doktor Tarik Kan, konsultant u Univerzitetskoj bolnici u Londonu.

Kada ste u ravnim cipelama, prstima morate da hvatate podlogu i to stvara veliki pritisak na prste i zglobove. Ako cipela nema petu, a idealno bi bilo da je peta oko četiri centimetra, tada se rasteže tetiva od Ahilove pete do prstiju i dolazi do upala.

Naučite da prepoznate neudobne cipele sa štiklom: Pazite na kalup, proverite stabilnost potpetice!

Ako već nosite japanke, nemojte ih nikako nositi ceo dan, upozoravaju stručnjaci.

"Mladi i zdravi ljudi koji redovno vežbaju neće imati problema sa takvom obućom. Žene koje su navikle na potpetice, mogle bi da osećaju zatezanje i bol u listovima. Ali, ako je ravna obuća izrađena od kvalitetnih materijala, ne bi trebalo da bude većih problema ako se nose povremeno", ističe ortoped Željko Markovac za 24sata.hr.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs