Vreme u optimalnom opsegu glikemije: 3 najveće prednosti nove merne jedinice za kontrolu dijabetesa

Prema procenama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji oko 770.000 osoba živi sa dijabetesom, od čega oko 30.000 ljudi ima dijabetes tip 1.

Medicina
Autor:
Vreme u optimalnom opsegu glikemije: 3 najveće prednosti nove merne jedinice za kontrolu dijabetesa
Foto: Promo

Pored važnosti da se bolest dijagnostikuje na vreme, veoma je bitno da osobe sa dijabetesom imaju dostupnu savremenu terapiju. Zato raduje vest da danas postoje aparati za merenje glukoze, koji pokazuju vreme u optimalnom opsegu glikemije (Time in Range). Oni značajno olakšavaju i poboljšavaju kvalitet života osobama sa dijabetesom jer vreme u optimalnom opsegu glikemije pokazuje koliko je vremena vaš šećer bio u ciljanom opsegu, kao i koliko vremena je koncentracija glukoze bila povišena (hiperglikemija), a koliko niska (hipoglikemija).

Za vreme u optimalnom opsegu glikemije, koje se smatra novom mernom jedinicom za kontrolu dijabetesa, treba da znaju sve osobe koje žive sa ovom bolešću. Otkrivamo tri njegove najveće prednosti.

1. Omogućava da u svakom trenutku znate koliki vam je nivo glukoze

Kod velikog broja osoba koje žive sa dijabetesom vrednosti glikemije variraju, pa tako ponekad imaju jako niske vrednosti (hipoglikemija) ili pak visoke (hiperglikemija). Varijabilnost tih vrednosti prema rečima lekara ne bi smela da bude veća od 36 %. Međutim, sve do pojave vremena u optimalnom opsegu glikemije, dosadašnjim metodama ove oscilacije u nivou šećera u organizmu nije bilo moguće potpuno precizno odrediti.

− Glukozilirani hemoglobin - HbA1c kojim se određuje tromesečni prosek glukoze pacijenta nije u potpunosti precizan pokazatelj. On ima izvesna ograničenja jer ne može da pokaže svakodnevne visoke i niske promene šećera u krvi, što otežava upravljanje dijabetesom i pravilno određivanje terapije. Zato srećom danas postoje senzori za merenje glukoze u međućelijskoj tečnosti bez bockanja iz prsta i bez kalibracije koji kontinuirano mere glukozu i daju jako pouzdane rezultate. Ovi senzori zapravo pokazuju vreme u optimalnom opsegu glikemije, koje je nova merna jedinica za kontrolu dijabetesa – objašnjava Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Vreme u optimalnom opsegu glikemije osobama sa dijabetesom pokazuje cilj kome treba težiti i doprinosi boljem kvalitetu njihovog života jer imaju pravi uvid u to kako izgleda njihova stvarna krivulja kretanja glikemije.

2. Pomaže da znate koje namirnice i aktivnosti više prijaju vašem organizmu

Kako vreme u optimalnom opsegu glikemije pokazuje potpunu sliku glukoze u krvi, tako osobe sa dijabetesom lakše mogu da otkriju koja vrsta hrane i koji nivo dnevnih aktivnosti izazivaju porast i pad šećera u njihovom organizmu. Uz pomoć tih podataka mogu da koriguju ishranu i aktivnosti kako bi njihov šećer što više bio u ciljanom opsegu. Savremeni pristupi lečenja preporučuju da osobe sa dijabetesom nastoje da provedu 70 odsto ili više vremena unutar svog ciljanog opsega glukoze (Time in Range). Udruženom sinergijom svih ovih faktora smanjuje se mogućnost za komplikacije koje dijabetes može da razvije.

Dijabetes
foto: Promo

3. Omogućava miran san vama i vašoj porodici

Vreme u optimalnom opsegu glikemije omogućava miran san osobama sa dijabetesom i njihovoj porodici jer je pomoću prikazanih vrednosti moguće lakše pratiti vrednosti glukoze tokom noći i sprečiti ulazak u hipoglikemiju, koja predstavlja najveći problem pacijentima na insulinu.

− Ovo je posebno važno za roditelje dece koja žive sa dijabetesom. Uz senzore koje dete konstantno nosi roditelji mogu mirno da spavaju jer se uključuje alarm ako je dete blizu granice hipoglikemije. Do sada su roditelji navijali sat u tri ujutru jer je tada šećer najniži da bi dete koje spava bockali u prst i merili mu šećer – ukazuje Opačić i dodaje da su novi senzori, koji mere vreme u optimalnom opsegu glikemije, dostupni o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za decu do 18 godina koja imaju dijabetes tip 1, kao i za sve one koji koriste insulinsku pumpu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs