Dobro obratite pažnju

ZA ZDRAVA I JAKA PLUĆA: 5 navika koje momentalno morate da uvedete!

Pluća zahtevaju brigu i pažnju kako bi ostala zdrava

Medicina
Autor:
ZA ZDRAVA I JAKA PLUĆA: 5 navika koje momentalno morate da uvedete!
Foto: Shutterstock

Protekla godina nas je mnogo toga naučila, ali ono što smo svi nekako najviše zapamtili jeste koliko su naša pluća osetljiva i koliko su važna. Često govorimo o vazduhu kojeg udišemo, o duvanskom dimu ili jačanju imuniteta, ali zaboravljamo da vodimo brigu o našem najvažnijem organu kada je u pitanju respiratorni sistem, a to su pluća.

Kako se približava sezona gripa, a COVID-19 je i te kako prisutan, pobrinimo se i za zaštitu zdravlja pluća. Verujemo da neke stvari za njih već radite, ali sigurno ne sve. Evo na šta je potrebno obratiti pažnju!

1. REDOVNO VEŽBAJTE

Kako za snagu mišića, tako je fizička aktivnost dobra i za zdravlje pluća. Ona su pumpa i zavise od mišića koji se nalaze u grudima, a kako bi oni dobro radili, potrebno je mišiće držati u formi, naglašava dr Albert Rizo, šef Američkog Udruženja pulmologa.

Kardiovaskularne vežbe su najbolji način da to učinite, a za njih je potrebno da odvojite 20-ak minuta u danu. To može biti brzo hodanje, vožnja bicikla ili aerobne vežbe.

"Ako vam je za početak 20 minuta previše, ne odustajte i nagradite se za svaki minut vežbanja, pa čak i ako to znači da ste hodali oko zgrade", zaključuje doktor.

pluća
foto: Shuterstock

2. NE ZABORAVITE NA VITAMIN D

Svi znamo koliko je ovaj vitamin važan za zaštitu imuniteta, jake kosti, ali i zdravlje pluća. Jedna studija je tako pokazala da manjak vitamina D može uzrokovati velike probleme s funkcionisanjem pluća pa čak i promeniti njihovu strukturu. Ako ne jedete namirnice koje ga sadrže, poput masne ribe, žumanceta, sira ili ne uzimate suplemente, razmislite da li je potrebno uvesti promene u ishrani. Pre uvođenja suplemenata, razgovarajte s lečnikom, a to se posebno odnosi na one koji imaju bolesti pluća, poput astme i hronične opstruktivne bolesti pluća.

3. VEŽBAJTE DISANJE

Stres može uzrokovati pravi haos u našem telu, a to uključuje i respiratorni sistem. Duboko i pravilno disanje će vam pomoći kod kontrole stresa, a disanje kroz dijafragmu može ojačati kapacitet pluća, posebno ako se oporavljate od respiratorne bolesti kao što je COVID-19 ili upala pluća. Ako se fokusirate na disanje i kontrolišete pokrete stomaka, sigurno ćete se umiriti ako ste pod stresom. Isto tako u stresnim situacijama retko mislimo na disanje, ali to možete uvežbati i pomoći sebi svaki put kada se u takvoj situaciji nađete.

disanje
foto: Shutterstock

4. SPAVAJTE DOVOLJNO

Koliko je tačno sna potrebno za zdrava pluća, nauka još nije rekla, ali ono što je sigurno da će manjak sna imati negativan uticaj na celokupni imuni sistem.

"Ne znamo tačno kakav mehanizam stoji iza ovoga, ali znamo da je kvalitetan san važan za mnoga zdravstvena pitanja, uključujući i oporavak mišića", dodao je dr Rizo. Kada imunitet nije jak, podložniji smo razvoju raznih bolesti, a posebno respiratornim infekcijama.

5. IZBEGAVAJTE NEZDRAVE NAVIKE

Možda poslednja stvar na ovom spisku, ali nikako manje važna – pazite da usvajate zdrave navike, a izbegavate one za koje već i sami znate da ne doprinose vašem zdravlju. Cigarete u bilo kojem obliku su naravno jedna od njih, ali isto tako i izloženost štetnim gasovima, kao na primer predugo zadržavanje uz otvorenu vatru kada ložite peć na drva. To su sve navike koje štete zdravlju pluća. Kada vežbate, pazite da kvalitet vazduha u prostoru nije loš, i da imate dovoljno mesta kako biste – slobodno disali.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs