šuljevi

HEMOROIDI, NEPRIJATNOST O KOJEM SE RETKO GOVORI: Ove simptome ne smete ignorisati!

Hemoroidi ili šuljevi su među najčešćim zdravstvenim problemima savremenog čoveka

Medicina
Autor:
HEMOROIDI, NEPRIJATNOST O KOJEM SE RETKO GOVORI: Ove simptome ne smete ignorisati!
Foto: Profimedia

Hemoroidi su bolest otečenih krvnih sudova u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koje su proširene pod pritiskom.

Najčešći uzrok za dobijanje ove neprijatne bolesti jeste naprezanje kod pokretanja creva, a pojavljuje se i usled trudnoće, starenja, zbog genetike, hroničnog zatvora, dijareje, dugotrajnog sedenja i analnih infekcija.

Simptomi

  • Svrab
  • peckanje
  • problemi i bol prilikom vršenja nužde
  • krvarenje

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi

Spoljašnji se vide spolja i pokriveni su vrlo osetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak stvara se otok na izlazu iz analnog kanala, a na osećaj su prisutni kao tvrda i bolna izraslina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć lekara.

Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju pečenje i bol oko anusa. Čitavo područje oko analnog otvora je osetljivo, crveno, bolno i svrbi.

Unutrašnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, prepoznaju se kroz krvarenje i izrasline koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se uklješte i ne mogu vratiti u analni kanal što izaziva jaku bol i krvarenje.

Hemoroidi
foto: Shutterstock

Simptomi unutrašnjih hemoroida su stolica prekrivena svetlom krvlju, krv na toalet papiru ili na wc šolji.

Lečenje

Hemoroidi uglavnom moraju da se leče, ali retko ko želi da prizna ovu bolest i javi se lekaru.

Zbog toga nije poznato koliko osoba zapravo pati od ove bolesti, a pretpostavlja se da je to svaka druga osoba starija od 50 godina.

Ovu neprijatnu pojavu rešava terapija toplom kupkom, specijalizovanim kremama, ali i konzumacijom hrane bogate prehrambenim vlaknima kako bi stolica bila optimalne čvrstine i redovna. Kada to ne može da pomogne, potreban je hirurški zahvat.

Mogu se lečiti i ishranom

Simptomi ovog oboljenja uz lečenje nestaju kroz nekoliko dana, a osobe sklone ovoj pojavi svakako je potrebna kvalitetnija ishrana.

Najčešće se preporučuje ishrana bogata vlaknima poput voća i povrća, kao i žitarica celog zrna. Pored toga, pijte više tečnosti i redovno vežbajte.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs