Obratite pažnju

9 SITUACIJA KADA JE BOL U STOMAKU OPASAN: Ovo nije normalno i prolazno!

Nekada se može objasniti lošim izborom hrane, ali šta kad se bol u stomaku pojavi niotkuda, traje dugo i veoma je jak?

Medicina
08:21h Autor:
9 SITUACIJA KADA JE BOL U STOMAKU OPASAN: Ovo nije normalno i prolazno!
Foto: Shutterstock

Problemi povezani za bolove u trbušnoj duplji jedan su od vodećih uzroka posetama hitnoj pomoći.

U zavisnosti od toga u kojem delu stomaka je bol lociran, koliko je jak i koji drugi simptomi ga prate, moguće je odrediti da li ste slučaj za hitnu ili ne. Ovo su neki od njih.

Večerali ste ćevapčiće s lukom i sad ispaštate zbog ove male nesmotrenosti. Ili možda niste mogli da odolite torti sa sirom premda ne podnosite najbolje mlečne proizvode? U ovakvim slučajevima za očekivati je da će vam se želudac pobuniti i da će se pojaviti uobičajeni simptomi nelagode, mučnine pa čak i bolovi.

Međutim, šta kad se bol u stomaku pojavi niotkuda? Ponekad je vrlo jak ili toliko dugo traje da sigurno ne može biti povezana s obrokom koji ste pojeli.

Ovo su mogući uzroci:

1. JAK BOL NAKON MASNOG OBROKA

Ukoliko vam se nakon obroka s velikim procentom masnoća stomak udvostruči, moguće je da upravo proživljavate napad žuči. Žene su tome naročito sklone, a najrizičnija grupa su dame u četrdesetim godinama s prekomernom telesnom težinom.

Kod napada bol se naglo pogoršava nakon obroka i traje između 30 i 60 minuta, nakon čeka se može povući pa opet pojaviti. S vremenom se intetnzitet bola pojačava i ne posustaje.

2. GRČEVI U DONJEM DELU STOMAKA PRAĆENI PROLIVOM ILI ZATVOROM

Ovo može biti znak da bolujete od sindroma iritabilnog creva. Najčešće pogađa mlađe žene, ali prisutan je u opštoj populaciji. Simptomi ovog poremećaja mogu se držati pod kontrolom pravilnom ishranom, prihvatanjem zdravih životnih navika i izbegavanjem stresnih situacija. U nekim slučajevima potrebna je terapija lekovima.

Devojka, Leži, Bol, bol u stomaku, stomak, menstrualni grčevi
foto: Shutterstock

3. BOLOVI ISPOD GRUDNOG KOŠA

Ako osećate neprijatan, probadajući bol ili pritisak u gornjem delu stomaka, odmah ispod rebara, to može ukazivati na probleme sa srcem. Ukoliko je bol uporan i osećate da ne možete da udahnete punim plućima vreme je da potražite mišljenje lekara. Mnogi ljudi ove bolove povezuju sa gorušicom i drugim probavnim problemima. Premda to može biti istina, ukoliko bolujete od dijabetesa ili hipertenzije nalazite se u rizičnoj grupi i trebalo bi što pre da posetite lekara.

4. JAK AKUTNI BOL U DONJEM DESNOM DELU STOMAKA

Iznenadni bol u donjem delu stomaka može biti znak upale slepog creva naročito ako je propraćen visokom temepraturom. Bol najčešće počinje u zoni pupka i vremenom se pogoršava.

Ako bolovi postaju sve jači i ne posustaju, a popraćeni su povraćanjem i zatvorom to je znak da odmah krenete u bolnicu. Upala slepog creva leči se operativnim putem, a ukoliko ne reagujete na vreme može se završiti smrtnim ishodom.

5. NEJASAN BOL U GORNJEM DELU STOMAKA POVEZAN S MUČNINOM I PODRIGIVANJEM

Kod starijih pacijenata nejasan bol u srednjem i gornjem delu stomaka, praćen mučninom i podrigivanjem, može biti simptom srčanog udara. Najobičniji EKG ili srčani markeri (troponin) mogu u ovom slučaju spasiti život.

Povraćanje koje se javlja u kombinaciji s bolovima u leđima ili vilici i kratkim dahom može ukazivati na stanje opasno po život.

Bol u stomaku, Stomak
foto: Shutterstock

6. IZNENADAN I TEŽAK BOL U ŽELUCU

Kad se iznenada pojavi jak bol u srednjem delu trbušne duplje, naročito kod osoba s peptičnim ulkusom ili onima koji u većim dozama uzimaju aspirin ili protivupalne nesteroidne lekove, ovo stanje može ukazivati na perforaciju.

Prisutnost slobodnog vazduha i želudačnog sadržaja u trbušnoj duplji može dovesti do stanja poznatog kao peritonitis. To može dovesti do septičnog šoka kao posledice kontaminacije u stomaku. Ovo stanje zahteva operativni zahvat kako bi se zatvorilo curenje.

7. BOL U LEVOJ ILI DESNOJ DONJOJ STRANI TRBUŠNE DUPLJE KOD ŽENA

Ako osetite iznenadni bol u ovom području to može upućivati na pucanje ciste na jajniku, ako ste u sredini menstrualnog ciklusa. Ako osetite nagli, jak bol u karlici, a moguće je da je praćen mučninom i povraćanjem u pitanju bi mogla biti torzija jajnika (uvrnuće jajnika i dela jajovoda). Odmah potražite pomoć u najbližoj ambulanti hitne medicine. Danima ili, ponekad nedeljama pre naglog bola, mogu se pojavljivati bolovi koji liče na kolike. Nemojte ih zanemariti!

8. BOL POPUT PROBADANJA NOŽEVIMA U DONJEM DELU STOMAKA

Bol koji se širi celim donjim delom stomaka, praćen mučninom, povraćanjem, temperaturom i drhtanjem može biti simptom kamenja u bubrezima. Za dijagnozu je potrebno uraditi ultrazvuk ili skener, a lekovi protiv bolova pomoći će u olakšavanju stanja. Ukoliko je bol nepodnošljiv i konstantan biće potrebni jači anagletici. Da bi se olakšao prolazak velikom kamenju, lekari pacijentima daju alfa blokatore jer opuštaju krvne sudove i pojačavaju protok krvi.

9. BOL U DONJEM LEVOM DELU STOMAKA KOJI SE POGORŠAVA KAD SE KREĆETE

Bol u ovom području može značiti da imate divertikulitis – upalu malih kesica sluzokože na debelom crevu. Uobičajeni tretman uključuje antibiotike i omekšivače stolice kako bi se smanjio rizik od nastanka apscesa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs